Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Атентат в Берлин: 9 загинаха, 50 са ранени
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Reuters

 

Камион се вряза в коледния базар в центъра на Западен Берлин.  Германската полиция обяви, че основната версия е терористична атака. Камионът е минал 50 метра през пешеходната зона със скорост около 60 км/ч, прегазил много къщички с хората в тях и около тях. Камионът е с полска регистрация.

Полицията съобщава за поне 9 убити и най-малко 50 ранени. Свидетели разказват за силен взрив, полицията предупреди, че от камиона може да изтича газ.  Час и половина след инцидента бе съобщено, че нападателите са били двама.

Има един арестуван по подозрение, че е бил шофьор на камиона. Неговият предполагаем спътник е открит мъртъв на място в кабината.

Трагичният инцидент се случи в 20:14 часа местно време на коледния базар, разположен на Брайтшайдплатц близо до мемориалната църква “Кайзер Вилхелм” в центъра на Западен Берлин. Пазарът се намира до най-оживената търговска улица в тази част от града – “Курфюрстендамм”.

Атаката е станала по време, в което берлинчани и гости на града посещават традиционните коледни пазари, за да купят подаръци на близките си или да изпият чаша греяно вино. Хората са нямали никакъв шанс да избегнат камиона.

Фейсбук активира опцията “safety check” Берлин, която позволява на потребителите да се обозначат, че са добре. Външният министър Даниел Митов обяви, че се проверява дали има пострадали българи. Той публикува телефон за връзка с посолството в Берлин +49 176 12299193.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *