Varna
29°
ниска облачност
Влажност: 42%
Вятър: 6m/s ESE
Сесия на Общинския съвет: Глоба от 1000 лева за цигара на детска площадка
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

14-ото заседание на Общинския съвет се провежда днес и утре. Най-важната точка в дневния му ред е приемането на актуализацията на бюджета на Варна за 2016-а година. Няколко от предстоящите решения са свързани с проекти, които трябва да получат еврофинансиране от оперативните програми за периода 2014-2020.

10.27 Общинският съвет все още не е започнал работа по дневния си ред, който включва редица важни решения за бъдещето развитие на града и финансите му. Вече повече от час местните парламентаристи и присъстващите в залата граждани са сякаш изгубени в превода – между нормалността и поредните нереализирани политически амбиции.

Вече 3 пъти всички присъстващи в зала “Пленарна” трябваше да се изправят за едноминутно мълчание в памет на различни жертви. Пръв Григор Григоров от групата на Реформаторския блок поиска да бъде почетена паметта на загиналите в лагерите на смъртта. Половин час по-късно думата взе Борислав Гуцанов от БСП, който в името на политическата коректност настоя за едноминутно мълчание за шестте ястребинчета, разстреляни на днешната дата. Това отприщи истинска вълна от подобни предложения: за загиналите в Хитрино, за кап. Георги Георгиев, по повод годишнината от непокорения му и до днес рекорд…

Някъде между изблиците на историческа памет пред общинския съвет бяха изслушани предложенията на присъстващите в залата граждани: за това поделението на Строителни войски да стане приют за бедни, за църква на гробищата в Тополи… Вече традиционно голяма част от изказванията са свързани с неприети от администрацията ПУП-ове и неиздадени разрешения за строеж.

Зам.-кметът Пейчо Пейчев обясни, че кметът Иван Портних отсъства от сесията, защото е в азърбайджанския град Ганджа, където трябва да получи за Варна символичния ключ на Европейска младежка столица. Градът ни ще носи тази титла през 2017 г.  и ще я получи от Ганджа, която беше Европейска младежка столица тази година.

10.53 Започна обсъждането на актуализацията на бюджета на Община Варна за 2016-а година. Костадин Костадинов поиска да разбере защо точно днес се гласува това и дали не може да бъде отложено. Въпросът му беше определен от председателстващия заседанието Янко Станев като “дълбокомислен и ехиден”. Думата взе и Борислав Гуцанов, който похвали кметската администрацията, че е увеличила с 10 млн. лева бюджета и той вече е 253 млн. лева. Но остро реагира срещу това, че актуализацията се приема едва сега, и нарече “дежа вю” случващото се – всяка година гласуваме вече взети предварително решения, без анализ и търсене на начини за по-добри резултати, каза той.  Това, според него, е причината, заради която съветниците от БСП ще гласуват “против” актиализацията на бюджета.

Марица Гърдева от ГЕРБ упрекна колегите си, че не са присъствали на заседанията на комисията по финанси или са напуснали преди края им, което ги е лишило от възможността да имат отговори на въпросите, които задават. Тя ги порица и заради това, че с отсъствието си не просто лишават местния парламент от богатия им опит, но и дават лош пример на по-младите съветници.

“Не мога да допусна менторски тон от човек, който като председател на комисията по Търговия и туризъм за 2 години не е свикал нито едно заседания, а наредбите за рекламата и преместваемите обекти чакат да бъдат актуализирани”. С тези думи общинският съветник Иван Иванов контрира Гърдева. Тя пък му отговори, че туристическият бранш и администрацията работят прекрасно и без заседания и свидетелство за това са допълнително събраните тази година 700 000 от туристически данък.

11.30 Точка на обсъжданията сложи зам.-кметът Пейчо Пейчев, който подчерта усилията на кмета Иван Портних, за да осигури за Варна  допълнителни 5 млн. лева от държавния бюджет – една о причините за наложилата се актуализация на бюджета. След неговото изказване финансовият документ беше приет в новия си вид.

В момента – без възражения и дебат, общинските съветници гласуват участието на Варна с различни проекти за финансиране от оперативните програми на ЕС. Тук е и втората фаза на проекта за “Интегриран градски транспорт”, която включва закупуване на още минимум 15 нови автобуса, ремонти на нови пътни артерии, разширяван е на автоматичната билетна система с нови спирки и маршрути.

11.40 Общинският съвет одобри и разходите, които Общината трябва да направи, за да получи ново европейско финансиране за проект “Естетизация и модернизация на градската среда във Варна”.  Той включва реконструкция на бул. “Мара Тасева” в Аспарухово, изграждане на пешеходни пасарелки, скатно залесяване на брега на канала “море-езеро”, детски площадки, зони за отдих, спортни площадки и велоалеи. В ремонта са включени и улиците около Онкоболницата и училището за слепи. Еврофинансиране ще бъде използвано и за благоустрояване на междублокови пространства в 4-ти микрорайон на “Владиславово” с основен ремонт на ул. “Янко Мустаков” и на 1-ви микрорайон във “Възраждане”.

Проектът включва и нови ремонти – на алеи, осветление, детски и спортни полощадки, в Морската градина.

В този проект е и цялостната реконструкция на квартал “Таляна”, който трябва да върне облика на Стара Варна в тази част на града – от някогашната “Валентина” до жпгарата и ул. “Направи си сам”.

А също и облагородяване на района около ул. “Георги Бенковски” между бул. “Сливница” и ул. “Кракра”, както и на ул. “Михаил Колони” и Шишковата градинка.

Общата стойност на проектите е 25,2 млн. лева, от които общината трябва да осигури 9 млн. лева за пълна подмяна на подземната инфраструктура преди ремонта на настилките.

12.18 Общинският съвет гласува план-сметката за чистота за 2017-а година. От обсъждането й стана ясно, че такса смет в община Варна няма да се увеличава и догодина. Макрорамката за очакваните приходи от данъка през 2017 г. е както за тази – 27 млн. лв. Но в актуализирания бюджет за 2016 г. е заложен преходен остатък от над 2,6 млн.лв., който за следващата година отсъства.

Разходите за сметосъбиране и сметоизвозване за 2017 г. са едва 9 166 000 лв., докато в актуализирания план за 2016 г. са 9 821 826 лв. Това най-вероятно се дължи на смяната на сметопочистващите фирми във варненските райони.

Поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване догодина ще струва  7 908 000 лв. при 8 155 743 лв.  през 2016-а. Разходите за обезвреждане на битовите отпадъци в депо или завод са в размер на 9 926 000 срещу 11 670 324 лв. за 2016 г. Зимната поддръжка на пътищата е 770 хил. лв. срещу 970 854 лв. през 2016-а.

13.40  80 хил. лева бяха отпуснати от общинския бюджет за спешен ремонт на покрива на ниското тяло на АГ болница, който тече. Болницата се надява да получи следващата година още 28 хил. лева и за ремонт на покрива на основната сграда, както и 37 000 лева за преустройство на вътрешната канализация. Продължава и многогодишната сага около отпускането на пари за подобряване на базата и изграждане на пристройка за външен асансьор, за които необходимата сума възлиза на близо 275 000 лева.

15.05 Във Варна вече официално има улици с имената на покойните артисти Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Апостол Карамитев, Невена Коканова, Илия Добрев, Коста Цонев, Георги Георгиев – Гец, Наум Шопов, Антон Горчев и Катя Паскалева. Общинският съвет одобри предложението на районния кмет на „Младост“ за кръщаване на улици в местността „Пчелина“ с имената на големите ни актьори, както и на други  бележити българи – като спортистите Дан Колов и Трифон Иванов, президента д-р Желю Желев, оперните легенди Николай Гяуров и Никола Гюзелев.

15.10 Отчуждителни процедури започва в местността „Бостан тарла“ в землището на с. Тополи. Там ще бъде усвоена земя за спешно разширяване на гробищния парк, реши местният парламент. Направени са всички геоложки проучвания, предстои изготвянето на подробен устройствен план.

16.05 Общинският съвет не допусна увеличение на минималните цени на таксиметровите услуги, поискано от бранша. Голяма група водачи имаше днес в зала “Пленарна”, които бяха тук, за да изразят недоволството си от сегашните минимални тарифи от 0,75 лв./км дневна и 0,85 лв./км нощна. Днес водачите поискаха 89 и 99 стотинки на километър. Оправдаха се с новия данък от 690 лв. и повишените разходи в сравнение с минали години. Според тях дейността им е на загуба, ако си плащат осигуровките.

Новият общински данък, приет на миналата сесия,  на практика заменя досегашните възможности за плащане на задълженията към държавата – като едноличен търговец или самоосогуряващо се лице. Старата система позволяваше на голяма част от таксиметровите водачи да останат в сивия сектор и да не плащат данъци. Сега те ще дължат еднократна сума на общината, но само срещу нея ще получават лиценз за работа на територията на града. Размерът на патента за такситата във Варна на практика е 57,5 лева на месец, колкото плаща всеки варненец с доход от 575 лева. Това е доход почти наполовина по-нисък от средния за града, който за първото шестмесечие на 2016 г. е 920 лв. според данните на НСИ.

Исканите по-високите цени на таксиметровите услуги днес  бяха отхвърлени от съветниците с голямо мнозинство.

16.30 Вече е факт! Употребата на алкохол и цигари на общинските детски и спортни площадки вече ще се наказва с глоби от 300 до 500 лв. При повторно нарушение санкциите скачат от 500 до 1000 лв. Това реши днес Общинският съвет.

 

По-жестоки санкции ще има вече и за разхождане на домашни любимци в дворовете на учебни, детски и здравни заведения, общински детски и спортни площадки, както и на плажната ивица. При първо нарушение те ще са от 100 до 300 лв., при повторно – от 300 до 500 лв.

 

 

 

 

 

1 коментар

  1. ЕВГЕНИ

    ПИТАМ ВЛАСТ ИМАЩИТЕ ВАКСИНИРАТ ЛИ СЕ ВЕДНЪЖ ГОДИШНО ,ОБЕЗПАРАЗИТЯВАТ ЛИ СЕ 4 ПЪТИ ГОДИШНО ?????? ИДИОТИ НЕЗЕМНИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *