Varna
20°
ниска облачност
Влажност: 77%
Вятър: 4m/s SE
Условна присъда за шофьор на боклукчийски камион
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Докато карал назад той причинил смъртта на пешеходец


Условна присъда след самопризнания постанови Варненският окръжен съд за шофьор на боклукчийски камион, убил пешеходец.

Пътнотранспортното произшествие станало около 8.30 часа на 5 юни тази година. Подсъдимият е управлявал сметоизвозващ камион, движейки се на заден ход около 30-40 метра по ул. “Народни Будители” в кв. “Аспарухово”. Той се опитвал да стигне до казана за смет в края на улицата. По време на движението си назад шофьорът забелязал на около 2 метра зад дясната страна на превозното средство възрастен човек с бастун, който по същото време пресичал улицата. Водачът спрял камиона, за да изчака стареца. Когато решил, че пешеходецът вече е стигнал до тротоара, продължил движението назад и го блъснал. След това спрял и отишъл при пострадалия, който бил контактен и в съзнание. Мъжът се обадил на спешна помощ. По-късно през деня възратният човек починал.

Според съда водачът е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 86-годишния мъж, като след деянието е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия.

Наказателното дело е преминало през съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият се призна за виновен и изрази съжаление за стореното, уточняват от пресслужбата на съда. Затова, съгласно разпоредбите на закона, присъдата му бе намалена с 1/3 от предвиденото в Наказателния кодекс. Магистратите определиха наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, отложено с 4-годишен изпитателен срок, както и наказание „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 3 години и 6 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *