Varna
14°
ясно небе
Влажност: 82%
Вятър: 2m/s W
Придобиването по давност на общински имоти – спряно още година
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%82

Заради неприключилото актуване на имотите частна държавна и общинска собственост, с още една година се удължава прекратяването на правото за придобиване на такива терени по давност. Това реши правителството в оставка на заседанието си в сряда с мотив защита на имуществото.

Кабинетът одобри промени в Закона за собствеността, с които срокът за спиране на придобиваната давност по отношение на държавни или общински имоти е продължен до 31 декември 2017 г.

На територията на много населени места все още липсват одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри, мотивира се Министерският съвет. Приемането на кадастралната карта и регистри за цялата територия на България ще даде възможност на областните управители и кметовете на общини да извлекат информация за имотите, за които в регистрите липсват документи за собственост, смята правителството.

След преценка на характеристиките на имотите следва да бъдат съставени актове за държавна или общинска собственост за тези от тях, за които има достатъчно основание да се счита, че представляват държавна или общинска собственост. Влизането в сила на нови кадастрални карти и регистри води до промяна на индивидуализиращи белези на имотите – държавна и общинска собственост, и изисква за тях да бъдат съставени нови актове съгласно разпоредбите на Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост, допълват от пресслужбата на Министерския съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *