Varna
20°
ниска облачност
Влажност: 77%
Вятър: 4m/s SE
Когато контингентът се развихри….
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

vzlom

Почивните дни около Коледа и Нова година, освен за празнуване и богати трaпези, са и време за пътуване в страната и чужбина. Част от жителите на Варна напускат своите домове, за да гостуват на свои близки и приятели.

Но празниците също така са и “работно време” за криминалния контингент. Добре е да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи преди заминаване. И тази година ОДМВР – Варна призовава всички граждани да бъдат предпазливи, отговорни и да не допускат небрежност към имуществото си.

Нека си припомним основните съвети на криминалистите

За сигурността на нашия дом:
1. Да запазим дискретност относно предстоящите си планове! Споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора не е препоръчително.
2. При напускане на дома за празниците, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. Интерес за крадците предизвикват: пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.
3. Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ! А, ако отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да затворите добре всички врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището.
4. Не оставяйте ключове от жилището на леснодостъпни места!
5. Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи! Доносниците на крадците са най-разнообразни.
6. Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, е време за позвъняване на тел. 112. Съпричастността към съседите е много значима, защото никой не е застрахован.

За сигурността по време на пазаруване:
Приоритет в работата на варненските полицаи е противодействието на престъпления от рода на джебчийските кражби и кражбата на вещи, оставени без надзор. С наближаващите Коледни и Новогодишни празници хората, заразени с настроение и празничен дух, стават малко по-непредпазливи. Купуването на подаръци е приятно занимание, което трябва да донесе радост на всички и затова е важно да се положат максимални усилия за превенцията на джебчийските кражби.
1. Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага – да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите.
2. При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат.
3. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по време на пробване на дреха, хапване в заведение или просто почивка.
4. При ползване на банкомат закрийте клавиатурата с ръка! Уверете се, че човекът зад Вас няма видимост. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.
5. Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха ценни вещи или пари!
6. Когато паркирате автомобилите си, не трябва да оставяме в тях на видно място скъпи вещи, техника, чанти с пари или документи! В автомобила не се оставят на видно място кашони или опаковки.
7. Избирайте място за паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи.

С цел опазване на обществения ред, полицията във Варна предприема всички нужни мерки за засилване на полицейското присъствие в районите, където ще има по-голямо струпване на хора – търговски центрове, гари, автораги, площади. През празничните дни екипи на полицията ще патрулират в жилищните комплекси. Служителите на реда ще следят да няма кражби в празните домове.

Коледа е празник на светлите емоции, на топлината и уюта на дома, на споделените мигове, на радостта в очите на децата. Нека донесе на всички нас именно това. Да добавим нотка отговорност в симфонията от Коледни песни и да си гарантираме добро настроение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *