Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
240 млн. долара дава Полша за “Дамата с хермелина”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

В момента картината е собственост на аристократичната фондация Чарториски

Полша иска да купи от семейството на принц  Чарториски най-известната изложена в страната картина – “Дамата с хермелина” на Леонардо да Винчи, съобщава специализираното издание  Artprice, цитирано от БГНЕС . Платното е изложено в държавния замък Вавел в Краков и е собственост на аристократичната фондация Чарториски.

zx450y250_2390258

Правителството възнамерява да похарчи около 240 млн. долара, за да купи творбата на Да Винчи заедно с други произведения на изкуството, собственост на фондацията. Самата картина е застрахована за 300 млн. евро, когато е на път, а цялата колекция преди е била оценявана на 1,07 млрд. долара. Полският заместник-министър на културата Ярослав Селин коментира, че „колекцията Чарториски е събирана над 200 години и една от най-ценните в света” и допълва „би било добре ако тя е собственост на държавата“. „Дамата с хермелина” (Dama con l’ermellino) е нарисувана в края на 15 век от Леонардо да Винчи.

Според историците, дамата е Чечилия Галерани, която е била любовница на херцога на Милано Людовико Сфорца. Картината е купена в Италия от полския държавник и писател Адам Чарториски през 1798 г. През Втората световна война е отнесена в Германия от нацистите. В края на войната тя е открита във вилата на Ханс Франк и върната в Краков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *