• Varna
  17°
  ясно небе
  Влажност: 68%
  Вятър: 5m/s E
  Внукът на Сталин умря в Москва
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  %d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%bd

  Внукът на Йосиф Сталин – Евгений Джугашвили умря в Москва на 80 години, съобщи сайтът “Газета.ру”. “Той почина”, казали от Бърза помощ на журналистите. Той бил намерен паднал на улицата близо до дома си от минувачи, които повикали линейка.

  Евгений Джугашвили е син на Яков Сталин, който се самоубил в немски плен, след като отказал да сътрудничи на хитлеристите. Външно внукът прилича на Сталин и дори се е снимал във филма “Яков — синът на Сталин”, в който играе ролята на своя дядо. По професия е инженер и през съветско време е работил като представител на военните в няколко завода, а след разпада на СССР се е занимавал с обществена и политическа дейност в Русия и Грузия.

  Джугашвили получи известност със своите съдебни процеси в защита на паметта за дядо си. Той подлагаше на съмнение твърдението, че съветски наказателни органи са разстреляли полските офицери в Катинската гора. В обръщение към тогавашния президент на Русия Дмитрий Медведев нарече това “мерзка клевета”. В средата на 90-те години заедно с радикалния комунист Виктор Ампилов Джугашвили се опита да стане депутат в Държавната дума от “Сталинския блок за СССР”.

  Медиите напомнят, че вчера се навършиха 138 години от рождението на Сталин.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *