Varna
19°
ясно небе
Влажност: 52%
Вятър: 4m/s E
НАП записа рекорд – събра близо 2 млрд. лeвa повече oт 2015-a
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

НАП данъци

Националната агенция за приходите (НАП) се похвали, че е събрала с 1,9 милиарда лева повече пари за хазната спрямо миналата година. Така очакваните приходи до края на декември са 17,6 милиарда лева по предварителни данни – и от данъци, и от осигурителни вноски.

Изчисленията сочат, че става въпрос за над 3,5 млрд. лв. ръст спрямо 2014 г. или над 25 % повече приходи. Подобен резултат не бил постиган в историята на НАП. Истинското постижение обаче е, че екипът на НАП реализира през 2016 г. устойчивост на успеха и не само повтори, а надскочи резултатите от 2015 г., съобщиха от пресцентъра на НАП.

Приходите от ДДС достигат 5,4 млрд лв., резултат, който показва ръст с над 1 млрд лв. повече, спрямо миналата година. А приходите от осигурителни вноски (социални и здравни) достигат 7,3 млрд лв. Увеличението тук е с над 500 млн. лв. спрямо година по-рано. Над 105 млн. от ръста се дължи на повишение в постъпленията от здравноосигурителни вноски.

НАП отчита 83 % доброволно изпълнение на задълженията на бизнес и граждани през годината. 2016 г. е годината с най-успешни резултати в Национална агенция за приходите, доволни са от НАП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *