Varna
14°
ясно небе
Влажност: 82%
Вятър: 1m/s N
Фалшиви промоции и нереални намаления дебнат пo празниците
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

mall

Периодът около коледните празници е най-благодатният за търговия през годината. Потребителите разполагат със средства и масово купуват разнообразни стоки, а търговските обекти са пълни. Какви обаче са рисковете, пред които може да се изправи всеки от нас по това време разказа председтелят на Комисиятаза защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Коледното пазаруване е свързано с повече емоции – всеки иска да подготви дома си за посрещането на празниците, да изненада близките с интересни подаръци. Търговците разбира се отчитат това и излъчват атрактивни послания – за изключителни предложения, лимитирани серии, специални празнични цени.
Рисковете са от нелоялни практики, които могат да бъдат свързани както с неверни твърдения по отношение на качествата и характеристиките на продуктите, така и с техните цени при празнични намаления.

Понякога търговците заблуждават с фалшиви промоции, като рекламират стоки без да доставят достатъчно наличности в магазините. Разчитат, че когато човек отиде за нещо конкретно, а се окаже, че го няма, след като вече е в обекта, ще вземе друго. Има и нереални намаления, при които атрактивните цени се оказват не промоционални, а редовни, тъй като стоките никога не са продавани по-скъпо. Съществува и друг риск при пазаруването от намаления – да ни привлече анонс за отстъпка и тя да е действителна, но въпреки това покупката да не е изгодна, тъй като този търговец поначало поддържа по-високи цени в обекта си и същата стока може да бъде намерена другаде на редовна цена дори по-евтино.

Затова е добре да отделим малко време да сравним няколко оферти на различни търговци. Особено в интернет това става бързо и удобно. Вече има и търсачки, които правят това вместо нас и за секунди селектират по зададени параметри най-изгодните предложения за настаняване в туристически обекти, за сходни стоки. Те също биха могли да са от полза при извършване на проучването.

В този период на годината обикновено се появяват и празнични оферти за скъпи стоки като мебели, черна и бяла техника, които не анонсират намаления, но са брандирани със символите на Коледа и Нова година и изглеждат като специални предложения, които могат да ни подтикнат да освежим дома си, без да е належащо и без да сме го планирали.

Друг риск, за който също предупреждаваме, е пазаруването от Коледните базари. Тези обекти функционират за относително кратък период от време. Често търговците са без постоянни стационарни обекти и трудно биха могли да бъдат открити след приключването на кампанията, поради което по-лесно се изкушават да не спазват стриктно законодателството. Понякога няма обявени цени, не се издават касови бележки. Нашият съвет е по-внимателно да се пазарува от тези базари, за да се избегнат нелоялни практики, както и различни опасни стоки. Важно е да се изисква платежен документ и да се пази, тъй като само въз основа на него потребителят може да предяви претенции във връзка с нарушени права.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *