Varna
20°
ниска облачност
Влажност: 77%
Вятър: 4m/s SE
Бум на източването на безконтактни карти
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

 

По празниците е пикът на кражбите и измамите с банкови карти. Всяка година джобът на българина олеква с около осем милиона лева. Кражбите са световен бизнес, в който признат лидер е българската мафия, която винаги е няколко хода напред в търсеното на пробойни в системата. Какви са новите изобретения на българските бандити разказа БНТ.

В последно време все по-често за източване на парите ни се използват устройствата за кражба от безконтактна банкова карта. Ставаме лесни мишени покрай празничното пазаруване в големите търговски верити и МОЛ-ове. Развитието на технологиите дава шанс за нови изобретения.

Устройствата представляват мобилни ПОС-терминали, които работят със сим карта, за да ползват интернет. Те са с батерия, зареждат се, и на около 15-20 см могат да прихванат сигнала от банкова карта. Почти всички карти в България вече са с безконтактно плащане с такава опция и тя не може да бъде изключена или елиминирана.

Устройствата са лесно достъпни. Най-често се поръчват през китайски сайтове, а цената им варира между 300 и 800 долара. Компаниите за картови разплащания твърдят, че при тях почти не са регистрирани подобни злоупотреби. Според тях потребителите могат да се защитят най-лесно като държат картите си една до друга в портфейла. От безконтактните карти може да се откраднат най-много 25 лева. Банкомата, обаче остава основен източник за припечелване на по-големи суми от родните бандити.

У нас се предлагат пластики, които да поставим между банковите карти. Техните производители твърдят, че те са пълна превенция срещу евентуално сканиране или безконтактно източване. Освен пластиките се предлагат и специални лепенки, които се поставят върху магнитната лента на картите. За сега най-добрата охрана на парите в карата ни остава да държим по-голямата част от средствата си в спестовна сметка. Според банкови експерти е препоръчително да имаме до 1000 лева в дебитната си карта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *