Varna
19°
ясно небе
Влажност: 52%
Вятър: 4m/s E
Президентът на Румъния отказа да назначи мюсюлманка за министър-председател
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Клаус Йоханес поиска нова номинация от социалдемократите

Румънският президент отхвърли кандидата на Социалдемократическата партия министър-председател. 52-годишната Севил Шайден трябваше да е първата жена и първият мюсюлманин начело на страната.

“Прецених внимателно аргументите за и против и реших да не приема това предложение”, каза днес Клаус Йоханис. Той не посочи мотивите, поради които отхвърля тази кандидатура, отбелязва информационният сайт “Зиаре”.

Държавният глава поиска социалдемократите, които спечелиха парламентарните избори на 11 декември, да направят ново предложение за поста министър-председател.

Лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня предложи миналата седмица на среща с президента Севил Шайдех, бивш регионален министър, за новия министър-председател на Румъния.

Тогава Драгня изтъкна, че няма да прави друго предложение за премиер в случай, че държавният глава откаже да номинира Севил Шайдех. Според румънските издания Шайдех е сред най-близките хора до председателя на СДП Ливиу Драгня, който не може да стане премиер, защото има условна присъда за изборни злоупотреби. Драгня дори е кумувал на сватбата на Шайдех през 2011-а.

Актуална тема около номинацията на 52-годишната Севил Шайдех, която е от турско-татарското малцинство, мюсюлманка е, и е омъжена за сирийски гражданин, бе именно нейният съпруг – сириецът Акрам Шайдех. Сайтът на общността на разследващите журналисти в Румъния “Райз проджект” съобщи, че Акрам Шайдех е поддръжник на сирийския президент Башар Асад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *