Varna
20°
ниска облачност
Влажност: 77%
Вятър: 4m/s SE
Горски гониха двама апаши, взеха им кола и каруца
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

каруца

Два сигнала на телефон 112 вдигнаха на крак мобилните екипи към горското стопанство във Варна. С първия сигнал гражданин алармирал за автомобил, превозващ дърва за огрев. При извършената незабавна проверка на място нарушителят успял да избяга, но горските стражари конфискували колата, с която транспортирал 0,7 куб. м незаконно добита дървесина. Вторият сигнал изпратил горските стражари по следите на каруца, превозваща дърва за огрев. Нарушителят е установен, а каруцата е задържана заедно с 1 куб. м дървесина, добита в резултат от незаконна сеч.

Общо шест акта и три констативни протокола по Закона за горите са съставили през последната седмица на 2016 г. служителите на ДГС „Варна”. Задържани са 2 куб. м дърва за огрев. Още толкова незаконно добита дървесина са конфискували горските стражари към ДГС „Добрич”. В рамките на седмица те са извършили 69 проверки на физически лица, при които са съставени шест акта и три протокола.
За незаконната сеч на общо 4 куб. м дърва за огрев на територията на ДГС „Генерал Тошево” мобилните екипи са съставили шест акта и седем констативни протокола.

0,5 куб. м дърва за огрев пък са задържани от служителите на ДГС „Търговище”, които са съставили един констативен протокол, но при извършените масирани проверки са инспектирали над 100 превозни средства, обекти за добив на дървесина и физически лица.

Горските стражари към ДЛС „Шерба” са съставили осем акта и пет констативни протокола по Закона за горите. Шест акта отчитат от ДГС „Провадия”. Толкова са съставени и от служителите на ДГС „Смядово”. Два акта и два протокола са написани за установени нарушения на територията на ДГС „Суворово”. Констативен протокол по Закона за горите е съставен и от горските стражари към ДГС „Нови Пазар”.

В периода от 26 декември 2016 г. до 3 януари 2017 г. мобилните екипи към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, са съставили общо 40 акта и 23 констативни протокола по Закона за горите. За този период на територията на горските и ловни стопанства към СИДП са задържани 10,2 куб. м дърва за огрев, автомобил и каруца. Извършени са общо 399 проверки, като са инспектирани 81 обекта за добив на дървесина, 76 превозни средства, 90 ловци, 145 физически лица и др.

От СИДП напомнят, че със заповед на министъра на земеделието и храните, издадена вчера (3 януари 2017 г.), са забранени ловът и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна. Мерките са въведени във връзка с констатирани от БАБХ огнища на болестта инфлуенца по птиците.

Гражданите могат да подават сигнали за болни или мъртви птици на спешния телефон за сигнали на Българска агенция по безопасност на храните – 0700 122 99 или на телефона за спешни повиквания – 112, където сигналите за диви птици ще бъдат предавани в дежурния център на Изпълнителна агенция по горите. Не пипайте и не пренасяйте болна или мъртва птица, предупреждават експертите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *