Varna
29°
ниска облачност
Влажност: 42%
Вятър: 6m/s ESE
Напускайте града само при крайна необходимост
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

От Община Варна предупреждават за виелица и преспи

Предупреждение за бурен вятър, преспи и рязко застудяване разпространи днес и общинската администрация. Публикуваме текста без съкращение:

“Пълна мобилизация и увеличение на дежурните екипи на фирмите, ангажирани с поддържането на пътната мрежа в града – това са част от превантивните мерки, предприети по нареждане на кмета Иван Портних във връзка със синоптичната прогноза за влошаване на времето, съобщи Купен Пашов, началник-отдел „Дейности по защита на населението“ към Община Варна. Заради очаквани опасно ниски температури 127 души са настанени в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица, каза Таня Василева, началник-отдел „Социални услуги и проекти“, като е създадена необходимата организация в приюта за допълнително настаняване на хора.

Още в края на миналата година със заповед на кмета Иван Портних 5-ти и 6-ти януари бяха обявени за неучебни дни за училищата в Община Варна, с цел превенция срещу разпространението на вирусни заболявания и заради очаквано рязко застудяване в края на седмицата.

По информация на Националния институт по метеорология и хидрология – филиал Варна, в четвъртък ще превали слаб дъжд, който ще премине в сняг и на територията на общината и ще нахлува студен въздух. Това ще създаде предпоставки за образуване на заледявания. През нощта срещу петък са възможни валежи от сняг, които ще продължат до събота. Очаква се силен до бурен вятър, който ще създава предпоставки за навявания, образуване на преспи и силно намалена видимост. Отрицателните температури рязко ще се понижат.

В тази връзка Община Варна призовава гражданите да укрепят всички възможни предмети по тераси, балкони и фасади на сгради; при обилен снеговалеж да се ограничи ползването на лични превозни средства, за да се улесни дейността на снегопочистващата техника; периодично да се почистват прилежащите тротоари и пешеходни зони пред домовете, офисите и магазините; да не се допуска паркиране на лични и служебни превозни средства пред или в непосредствена близост до контейнерите или бобрите за сметосъбиране, за осигуряване достъп до тях на сметосъбиращите машини; препоръчва се пътуване извън населеното място при крайна необходимост.

Гражданите могат да подават сигнали на оперативния дежурен при Община Варна на тел. 052 820 112.”

Каква е прогнозата за Варна според gizmeteo.ru вижте тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *