Varna
28°
ниска облачност
Влажност: 39%
Вятър: 6m/s ESE
Огнян Герджиков оглавява служебния кабинет
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2

Проф. Огнян Герджиков най-вероятно ще оглави служебното правителство на новоизбрания президент Румен Радев,пише  “24 часа”. Името му като вероятен премиер се завъртя  още на 30 декември, но досега професорът не даваше да се разбере, че е приел. Това обаче вече е факт, разкриха добре запознати.

Новият премиер и неговите министри се очаква да бъдат назначени на 27 януари. Проф. Герджиков бе шеф на Народното събрание при кабинета на Симеон Сакскобургготски и два мандата депутат от НДСВ. След това видният юрист остана член на западащата партия, но излезе от активната политика и се отдаде на това, което обича най-много – да е сред студентите си и да пише по правни въпроси.

През годините името му се завърта при всяко поредно раздаване на картите във властта, като досега не е “избиран” само за патриарх, както се шегува сам със себе си.

Шефът на парламентарната комисия по отбрана ген. о.з. Михо Михов пък е най-вероятният служебен военен министър, твърдят запознати. Според тях именно Михов е човекът, който е предложил кандидатурата на Радев за президент. Освен това Михов, който е бивш командващ ВВС и шеф на Генщаба, познава Радев още от времето, когато е бил курсант във военновъздушното училище в Долна Митрополия.

Според запознати Радев първо ще назначи секретарите си на “Дондуков” 2, а след това някои от тях ще изпрати за два месеца като служебни министри. Очаква се в кабинета на Радев регионален министър да е бившия кмет на село Труд Николай Копринков. Той е едно от сигурните имена в екипа на новия президент, беше в инициативния комитет за издигането на генерала. Според запознати конституционалистката проф. Емилия Друмева ще е юридически секретар на Радев и служебен правосъден министър. Финансов министър в служебния кабинет най-вероятно ще е Кирил Ананиев. Заместникът на Владислав Горанов е признат от всички партии експерт, в министерството е вече няколко мандата при различни правителства. За външен министър е предложен на директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков. Той бе зам.-министър в кабинета “Станишев” и посланик в Лондон. И друг кадър на кабинета на тройната коалиция – евроминистърката Гергана Паси, се обсъжда за правителството на Радев. Възможно е Богомил Бонев да поеме отново МВР, след като бе начело на ведомството преди близо 20 г., по време на правителството на Иван Костов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *