Varna
19°
ясно небе
Влажност: 52%
Вятър: 4m/s E
Изхарчили сме над 2 млрд. лв. по Коледа
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

mall

Повече от 2 милиарда лева сме похарчили за последните 10 дни на миналата година. Така освен студен, януари често е и най-тежкият във финансово отношение месец. Традиционно около Коледа и Нова година портфейлът изтънява драстично.

Данните са на данъчните от дистанционната връзка с касовите апарати, цитирани от бТВ. Те показва, че за дните между 20 – 31 декември в последните пет години харчим над 200 милиона лева на ден, и за десет дни оборотите достигат близо 2,5 млрд. лева.

Става дума само за парите похарчени у нас, без да броим платените предварително резервации или екскурзии в чужбина. Повече от половината от оборотите са в хранителни магазини, за алкохол и за горива. Сериозна сума остава и в ресторантите. Сега въпросът е как да оцелеем до следващата заплата.

Данъчните отчитат, че оборотите всяка следваща година около Коледа бележат рекорд за сметка на януари.

„Има известен спад, но той се компенсира от икономическата активност от юридическите лица, така че приходите поддържат стабилен курс”, подчерта говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Експертите съветват, ако сме се охарчили много през декември, да преценим от какво да спестим, но да не прекаляваме с кредитните карти и по възможност да възстановим цялата сума до 45 дни, за да не се трупат лихви.

Ако се наложи бърз кредит, също е важно да върнем сумата до заплата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *