• Varna
  15°
  ясно небе
  Влажност: 72%
  Вятър: 4m/s E
  В Женева продължават разговорите за обединение на Кипър
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  %d0%ba%d0%b8%d0%bf%d1%8a%d1%80

  Лидерите на кипърските гърци и турци Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ трябва днес да се срещнат в Женева, за да продължат разговорите за обединение на Кипър, съобщава МИА.

  Миналия месец те се договориха разговорите да продължат и през тази година. Разбраха се преговорите да не се превърнат в мъртва точка. В разговорите в Женева, освен Гърция и Турция, ще участва и Великобритания. Най-трудният проблем на преговорите се отнася до териториалните спорове и до бъдещата федерация, съставена от кипърска гръцка и кипърска турска общност, която да управлява територията с около един милион жители.

  Кипър е разделен от 1974 г. след въоръжено нахлуване на Турция, провокирано от държавен преврат на привърженици на присъединяването на острова към Гърция. В резултат от военните действия под турски контрол се оказаха 37 % от територията на острова, на която през 1983 г. бе формирана самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република, призната единствено от Анкара. След няколко опита за помирение и провала на план, предложен от ООН през 2004 г., преговорите за обединение бяха възобновени през май миналата година под егидата на световната организация.

  Преките преговори за обединение на острова се водят под егидата на ООН няколко десетилетия. През последните месеци Анастасиадис и Акъднджъ имаха няколко срещи. Ако лидерите на двете общности постигнат съгласие, то трябва да бъде одобрено и от два референдума. Засега най-спорни са два въпроса – бъдещата роля на Турция и необходимите териториални корекции.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *