Varna
14°
ясно небе
Влажност: 82%
Вятър: 2m/s W
Варна – IT отличникът на България
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

3 от 4 семейства имат интернет у дома

Варна е градът с най-много домакинства, ползващи интернет у дома, сочат данните на Националния статистически институт.

Резултатите от проведеното през 2016 г. изследване за използването на информационно-комуникационни технологии от домакинствата и лицата показват, че 73.8% от домакинствата в област Варна имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан ръст от 16.0 процентни пункта спрямо предходната година. Областта е на първо място в страната по този показател, следвана от Русе и Враца с относителни дялове съответно 72.5 и 70.8% и над средната стойност за страната, която е 63.5%. Разпространението на информационно-комуникационни технологии в домакинствата се е увеличило значително през последните години, като в сравнение с 2010 г. се наблюдава ръст от 45.7% на домакинствата в областта с достъп до глобалната мрежа.

Интернет услугите стават все по-достъпни и предпочитани, показва изследването. И през 2016 г. се запазва тенденцията на растеж в регулярното използване на интернет от лицата в област Варна, като в сравнение с предходната година е регистриран ръст от 9.5 процентни пункта. 67.2% от населението на възраст между 16 и 74 навършени години в област Варна „сърфират“ в интернет всеки ден или поне веднъж седмично за различни цели или дейности, като жените са по-активни в сравнение с мъжете – съответно 68.6 и 65.7%.

По този показател област Варна е на второ място след област София (столица) и преди област Русе с относителни дялове съответно 71.4 и 65.4% и над средната стойност за страната, която е 58.1%.

Относителният дял на висшистите в област Варна, които се възползват от неограничените възможности на глобалната мрежа е 90.9%. В същото време 67.7% от лицата със средно образование и 28.8% – с основно или по-ниско образование използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично.

През 2016 г. 30.7% от лицата в област Варна използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация. Областта е на второ място по този показател след област Перник и преди област София (столица) с относителни дялове съответно 32.7 и 30.4% и над средната стойност за страната, която е 18.4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *