Varna
19°
ясно небе
Влажност: 52%
Вятър: 4m/s E
Работим все повече за правителството и все по-малко за себе си
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

pari

Работим все повече за правителството и все по-малко за себе си. Това е извод от анализа на Института за пазарна икономика, според който през 2017 г. ще работим чак до 16 май, за да си платим данъците към държавата. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си.

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. По света този ден е наричан Tax Freedom Day, а у нас – Ден на свобода от правителството.

Тази година ще работим средно по 136 дни, за да платим данъци, осигуровки, такси. През 2011 г. дните са били чувствително по-малко – 115. През последните две години пък те са били 133.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За тях данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях Денят на свобода от правителството идва чак в първите дни на юли.

Има два интересни нюанса спрямо тези 136 дни: за 10 дни през 2017 г. европейските данъкоплатци ще отменят българските, което отразява предвидените над 2,6 млрд. лв. помощи от ЕС; към дните може да добавим 5 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1,3 млрд. лв. по консолидираната фискална програма.

Най-много дни през 2017 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

Причината дните работа за държавата да се увеличават е, че след 2009 г. на практика липсва каквото и да е намаление на данъци. Напротив, данъчната тежест постепенно нараства – както по отношение на националния бюджет, така и на общинско ниво и в осигурителното дело. Един от примерите тази година е увеличението на осигурителната вноска за пенсии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *