Varna
22°
ясно небе
Влажност: 37%
Вятър: 5m/s ESE
Движението по всички пътища в областите Варна, Шумен, Добрич, Бургас и Търговище е затворено
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Няма отворени проходи


Ето ситуацията с пътищата в Източна България по часове, според информацията на Агенция “Пътна инфраструктура”:

21:43 Ограничава се движението за всички МПС по път I-9 Бургас-Слънчев бряг и път II-21 Русе-Силистра.

20:34 Ограничава се движението в двете посоки по АМ “Черно море”. Ограничено е движението по цялата пътна мрежа за всички МПС на територията на област Варна.

20:01 Затворен за движение е Айтоски проход.

19:45 Затворени са за движение на всички МПС всички пътища на територията на област Добрич и второкласната и третокласна пътна мрежа в област Шумен

19:10 Ограничава се движението по път I-4 Велико Търново – Търговище поради неблагоприатната метеорологичната обстановка в областите Търговище и Шумен. Ограничава се движението по третокласната пътна мрежа в област Търговище поради снеговалеж и снегоавявания.

18:46 Ограничено е движението в двете посоки на всички МПС по АМ “Хемус” в област Шумен поради снегонавяване.

shitov2
„Проведохме удължено заседание на щаба заради усложняване на ситуацията. Бяхме в непрекъсната връзка с областните управители, защото имаме усложняване на обстановката в цялата страна“, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Тя посочи, че до момента, по прогнозите на БАН, при тази сложна обстановка са предприети навременни превантивни мерки, благодарение на които в страната няма бедстващи граждани и загинали.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова потвърди, че в последните часове ситуацията в страната се е влошила и усложнила. „В Централна и Източна България ситуацията не само се влоши от гледна точка на обилните снеговалежи, но поради ураганния вятър се наложи да предприемем драстични мерки. Цялата републиканска пътна мрежа е затворена за тежкотоварния трафик с изключение на магистралите в Южна България – „Люлин“ и „Струма“, София-Калотина и АМ „Тракия“ до п.в. Зимница в област Бургас“, информира министър Павлова. Затворени са изцяло за движение всички проходи, с изключение на „Петрохан“, който е отворен за леки коли. “Връзката между севера и юга е затворена, с изключение на Петрохан“, каза още Лиляна Павлова. Затворени са всички пътища в областите Бургас, Варна, Добрич, Търговище и Шумен, както и частично в Разград“, заяви още Павлова.

„Апелираме всички граждани и пътуващи да не предприемат пътуване в тъмните части на деня. Ураганният вятър е много силен. Техниката на гражданска защита също не може да върви и имаме преустановено движение“, добави тя. По думите й има пълното съдействие и на място са техниката и на военните, и на ПБЗН. „Те съдействат в момента в област Добрич. Ситуацията в Североизточна и Източна България страната е много сложна“, подчерта още Павлова. Пътищата в централна и западна България остават отворени за движение за леките превозни средства, с изключение на проходите. „Най-рано в сутрешните часове ще дадем информация къде и кои пътища ще могат да бъдат отворени“, информира още министър Павлова.

78 населени места с близо 24 356 абонати са без ток, стана ясно от думите на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време на извънредния брифинг. Най-много абонати без ток има на територията, обслужвана от EVN – над 201 хил.души, с 64 населени места. на „Причината е наличието на ураганен вятър“, каза тя. Министърът на енергетиката заяви, че 75 екипа работят по отстраняване на авариите и допълни, че са в тясна комуникация с АПИ, „Гражданска защита“ и армията. „Екипите са на място, работят колегите по отстраняване на авариите“, посочи министър Петкова. По думите й работата на щаба до момента дава необходимите резултати.
Заместник-министърът на здравеопазването(в оставка) Ваньо Шарков докладва, че към момента няма необслужени адреси, подадени към спешна помощ. „Да, със закъснение, но ги изпълняваме със съдействие на АПИ и на военните. Призоваваме шофьорите за разбираме на екипите на спешна помощ“, подчерта той.

В момента няма бедстващи хора по заснежените пътища, информира гл. комисар Николай Николов, директор на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” . Извършени са две операции на територията на област Добрич – в село Дропла, където в преспите са закъсали 20 леки автомобила и два микробуса с общо 40 човека, които са изведени. Няма опасност за тяхното здраве”, увери Николов. Другата операция е била в село Рогозина, Добричко. “Два микробуса и 10 леки автомобила с 19 човека са изведени също. “Продължават всички наши екипи да имат пълна готовност за реакция през нощта”, увери гл. комисар Николов.

Пешеходец е загинал при пътен инцидент в района на 135 км на АМ „Тракия“, съобщи комисар Бойко Рановски, началник отдел „Пътна полиция“ по време на брифинг в АПИ.“В тази тежка обстановка моля гражданите да преценяват къде се движат пеша, защото не е редно на магистралата да има движещи се пешеходци“, призова комисарят. Той допълни, че през изминалите два дни имаше изключително малко пътнотранспортни произшествия с леко ранени граждани. Броят на пътнотранспортните произшествия е намалял значително и усилията на полицейските служители са насочени предимно към това да спират движението в участъците, в които се взима решение да бъдат затваряни, както и да подпомагат почистваща техника. Нека водачите на тежкотоварни автомобили да изчакват спокойно, без да назрява напрежение. Пътищата са затворени, няма на къде да продължат. Полицейските екипи са там, за да гарантират, че те няма да се движат и да стигнат там, до където са тръгнали“ призова още комисар Рановски.

Времето до 22 януари ще бъде неустойчиво с валежи, ветрове, циклони и смущения, които ще преминават през нашата територия. Това каза проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ, който е включен в работата на щаба.„През нощта ще поспрат валежите в западната част на страната и вятърът, но ще остане в източната и особено в североизточната част и утре. Четвъртък и петък ще има малко почивка. Събота и неделя ще мине фронт, този път от северозапад на югоизток“, каза директорът на НИМХ. По думите му в момента основният проблем е, че в България има много студен въздух и поради силния вятър от Черно море навлиза влажен. Той уточни, че това е причината за подобни обстановки. Проф. Брънзов отбеляза, че от НИМХ към БАН са мобилизирали всички свои ресурси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *