Varna
14°
ясно небе
Влажност: 82%
Вятър: 2m/s W
Касата няма да плаща лечение на Хепатит С, ако прецени, че болният няма да живее
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Пациентските организации питат кой ще определя това

Здравната каса няма да плаща за лечение на Хепатит C, ако прецени, че пациентът няма да живее дълго, става ясно от нови правила за лечение на заболяването, приети от Надзорния съвет на НЗОК.

Новите правила трябва да влязат в сила след 6 дни, пише OFFNews.

Според новите правила лечение няма да се заплаща при наличие на заболявания, които не са свързани с черния дроб, както и при употреба на алкохол.
“Това е безумие. С тези критерии и правила Касата започва да играе ролята на лекуващ орган. Тук пише, че няма да бъдеш лекуван, ако ти имаш Хепатит С, защото някъде някак си си се заразил, обаче имаш и проблем с бъбреци или примерно някакво ревматологично заболяване. Особено ако някой чиновник прецени, че продължителността на живота ти ще е малка и не е рентабилно да бъдеш лекуван, защото скоро ще умреш. Кой от тези чиновници преценява кой кога ще умре”, коментира председателят на Федерация “Български пациентски форум” Иван Димитров, цитиран от Дарик.

От НЗОК обясняват, че промените са необходими, защото става въпрос за скъпоструващо лечение и то трябва да се предписва на хора, на които наистина ще помогне.
Новите правила не целят да правят рестрикции по отношение на пациентите, но е по-добре да се лекуват хора, които са перспективни. А когато лекарите кажат, че дадено лечение не е целесъобразно, Касата няма как да го плати, обясняват от НЗОК.

Според Димитров обаче Касата няма да се допитва винаги до лекарите.

“Във всичките тези критерии, документации и простотии е заложено, че лекарят може да предпише терапията, но Касата по икономически причини може да не разреши тази терапия. Т.е. лекарят може да казва – единственият ти шанс да се излекуваш е с тази терапия, а Касата отново се превръща в лекуващ орган и казва – няма да изпишем тази терапия по икономическа целесъобразност, защото тя е скъпа. Това е безумно, това е геноцид в абсолютния му вид”, допълва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *