• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 49%
  Ценна осемтонна придобивка получиха учените ни в Антарктида
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Bulgarian Antarctic Institute
  Снимка: Bulgarian Antarctic Institute

   

  Високопроходимата машина “Маниту” беше свалена успешно на българския бряг на о. Ливингстън в Антарктида след двегодишно забавяне. Това съобщи за БТА председателят на Управителния съвет на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

  “Маниту” ще улесни много товаро-разтоварните работи, строителството, както и една от най-опасните операции – дебаркирането на българския бряг. Щастливата новина проф. Пимпирев получи в Ушуайя, най-южния град на света, на път към Ледения континент.

  Изключително сложната операция по свалянето на осемтонната машина от кораба до брега, организирана преди две години от чилийската армада, бе неуспешна поради лошите атмосферни условия в тази най-студена и опасна част от планетата.

  Преди два дни испанският научно-изследователски кораб “Сармиенто де Гамбоа”, който има на борда си понтон за товаро-разтоварни работи, направи за пореден път неоценима услуга на българите като помогна да бъде пренесена и разтоварена тежката машина.

  Вчера изследователският кораб потегли от Южния залив на о. Ливингстън с командира на българската база инж. Йордан Йорданов и лодкаря Роман Едуард. Машината беше натоварена на кораба от чилийската база “Ескудеро” на о. Кинг Джордж, където престоя две години. След рискована операция “Маниту” беше сваленa на собствен ход на българския каменист бряг, който няма пристанищни съоръжения.

  Основната научна група от 18 полярници начело с проф. Пимпирев пристига на базата след три дни, заедно с четири тона хранителни продукти, строителни материали и дизелов генератор, чието разтоварване ще бъде много улеснено от новата машина, която вече е на брега.

  В петък от Летище София за Антарктида заминаха и ветераните доценти Димо Димов и Алексанър Шопов и д-р Камен Бонев.

  antarktida1 antarktida2

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg