Varna
29°
ниска облачност
Влажност: 42%
Вятър: 6m/s ESE
Митничарите от Варна-Запад остават в ареста
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Задържаният с тях спедитор е освободен под гаранция


Специализираният съд остави в ареста петимата митически шефове от пункта на пристанище “Варна-Запад”. Това стана ясно след приключило тази вечер съдебно заседание. Спедиторът, задържан заедно с тях при полицейската акция от преди два дни, е освободен от Прокуратурата с парична гаранция в размер на 5 000 лв.

Според магистратите петимата митничари могат да извършат нови престъпления и затова остават зад решетките. Шестимата, които застанаха пред съда днес, са обвинени, че са част от организирана престъпна група за искане на подкуп срещу освобождаване на контейнери на пристанище „Варна-Запад“. За началника на митническия пункт „Варна-Запад“ Дамян Йорданов и началниците на смени Ивайло Арнаудов, Любомир Киров, Анна Ангелова и Галин Русев са налице достатъчно данни за извършване на престъплението, в което са обвинени, прие съдът. Според прокуратурата престъпната група е действала през последните 2 години, а разследването й започнало още през 2015-а. Тогава кола на фирма „Би Лоджистик“ бе взривена на ул.“Георги Бенковски“ във Варна. С нея, според разследващите, се движел именно задържаният сега спедитор Георги Табаков. Точно в неговия дом беше открита сумата от над 7000 хил. лева, за която се твърди, че е от подкупи. Днес той беше освободен срещу 5000 лева гаранция.

Митничарите вземали по 1500 лева рушвет за преминаване на контейнер през пункта “Варна-запад”. Подкупът осигурявал максимално бърза обработка на контейнера. Така превозвачите спестявали между 400 и 600 лева такса митническа проверка. Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев разкри, че подкупите са предавани на началника на пункта. После той ги е разпределял между началниците на смени. До арестите се стигнало след самопризнания на спедитора за рушветчийската схема. Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разказа, че подкупните митничари били изключително нагли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *