Varna
28°
ясно небе
Влажност: 39%
Вятър: 4m/s N
Самотна акула доказа, че мъжки не й трябва за потомство
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Tourism and Events Queensland
Зебровата акула Леони в аквариума на австралийския град Таунсвил. Снимка: Tourism and Events Queensland

 

Женска акула, разделена от години от партньора си, започна да се възпроизвежда сама, съобщи Ню сайънтист, цитиран от БТА.

Зебровата акула Леони среща партньора си в аквариума на австралийския град Таунсвил през 1999 г. Те създават повече от 20 деца, преди мъжкият да бъде преместен в друг резервоар през 2012 г.

Оттогава Леони не е имала контакти с мъжки акули. В началото на 2016 г. обаче тя очарова гледачите си с три бебета, а биолози от университета на Куинсланд в Бризбейн започнаха да търсят отговор на загадката.

Едната възможност беше Леони да е запазила сперма на бившия си партньор и с нея да е оплодила яйцеклетките си. Генетични изследвания обаче показаха, че бебетата имат само ДНК от майка си. Това доказа, че Леони се е възпроизвела асексуално.

Някои гръбначни могат да се възпроизвеждат безполово, макар и обикновено да им е необходим партньор. Сред тях са някои акули, пуйки, комодски варани, змии. Повечето описани подобни случаи са за женски, които никога не са имали партньори.

Известни са само два случая женски животни да преминат от полово към безполово възпроизвеждане – на орлов скат и на боа удушвач.

При акулите вътрешното оплождане е възможно благодарение на т. нар. полярно тяло до яйцеклетките, което съдържа и женския генетичен материал. Кръстосването е изключително близкородствено и не е стратегия за оцеляване на вида. Понякога обаче се налага, когато мъжките са прекалено дефицитни.

Едно от бебета на Леони. Снимка: Tourism and Events Queensland
Едно от бебета на Леони. Снимка: Tourism and Events Queensland

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *