Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Още 6 години затвор за военен шеф, присвоил над 1 млн. лв.
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Razdelna-zatvor-(65)

Преди 4 месеца Димитър Илиев беше осъден от Военния съд в Сливен на 10 години затвор

Върховният касационен съд окончателно осъди на 6 години затвор бившия шеф на варненската дирекция на Изпълнителна агенция „Социални дейности“ на Министерство на отбраната Димитър Илиев.

Ефективното наказание е за присвояване на 91 617 лв., собственост на Министерство на отбраната. На Илиев е наложена и конфискация на част от имуществото му – ½ идеална част от апартамент в курорта „Св. Св. Константин и Елена”.

Подсъдим заедно с него беше и гражданското лице Милен Ангелов, който беше осъден на 5 години затвор. Двамата са лишени от право да заемат държавна или обществена длъжност или да упражняват професия, свързана с управление, съхранение, контрол или отчитане на финансови или стоково-материални средства за срок от шест години.

Според обвинението на Военноокръжна прокуратура от април 2008 г. в продължение на повече от година Илиев и Ангелов са съставили и използвали множество неистински документи и такива с невярно съдържание.

Присвоената сума представлява част от задълженията на Териториалната дирекция по сключени договори за обществени поръчки. Използваните документи отразявали отчетени, но в действителност неизпълнени строително-монтажни работи и други дейности.

Илиев разпореждал превеждането на паричните средства по сметки на юридически лица, изпълнители по обществени поръчки, а Ангелов, който бил упълномощен да се разпорежда с банковите сметки на тези фирми, теглил паричните средства, преведени от дирекцията.

Това е поредната присъда на Илиев, срещу когото бяха внесени обвинителни актове по още 4 производства за длъжностни присвоявания. Преди 4 месеца той беше осъден от Окръжния военен съд в Сливен на 10 години затвор за присвояване на близо 1 милион лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *