Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Само 37% от ДНК-кода на британците е англо-саксонски
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
©Pixabay
©Pixabay

Напук на Брекзит и пословичното британско високомерие, по-малко от 37% от генома на днешните жители на Острова е местен англосаксонски. Останалата част от ДНК-кода на съвремените британци е смесица предимно от келтски, скандинавски, иберийски, западно- и южноевропейски гени, показва анализ на компанията за генетични изследвания AncestryDNA. Данните са от анонимните тестове за генетичен произход на над 2 милиона поданици на кралицата по света.

В рамките на Великобритания хората от Йоркшир, които са си направили генетичния тест, показали “най-чиста” англосаксонска кръв – около 41%. Сред жителите на Лондон пък е установено най-голямо разнообразие в генетичния код с произход от 17 различни района от общо 26 по света.

Средно около 21% от ДНК на изследваните британци е от келтски корени, 19% от западноевроепйските държави като Германия и Франция, и близо 10% от скандинавските страни. Хората в Уелс имат най-висока концентрация на гени от испански и португалски произход, а тези в Шотландия – финландски и руски. В Източна Англия по-често се срещат италианските и гръцките корени.

“В момент, в който идеята за британската идентичност е в центъра на вниманието на обществото, е интересно да осъзнаем чрез това изследване, че що се отнася до предците ни, не сме толкова чистокръвни, колкото си мислим”, коментира говорителят на компанията – ангилчанинът Брад Арджънт. Разнообразието в генетичния код на хората от Острова е всъщност много лесно обяснимо – Великобритания винаги е била център за търговия и пътешествия на хора от целия свят, поясняват анализаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *