Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
2016-а е най-горещата регистрирана година на планетата
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

жега

2016-а е най-горещата регистрирана година на планетата след ново покачване на температура за трета поредна година, съобщават световни агенции. Учените са категорични, че човешката дейност е основната причина за климатичните изменения.

За първи път от най-малко 1880 година, когато започват да се правят подобни проучвания, е регистрирано най-голямото затопляне на Земята, отбелязват три агенции.

Данните са изнесени от НАСА, Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA) и Метеорологичната служба на Великобритания.

Учените предупреждават, че трябва да очакваме още по-голямо покачване на температурата на планетата през следващите години.
От началото на XXI пет пъти беше регистрирано глобално покачване на температурата за година – 2005, 2010, 2014, 2015 и 2016 г.
Според NOAA температурата на земята и на повърхността на океана е с 0,94 градуса по Целзий над средните нива през XX век и с 0,04 градуса по Целзий по-висока в сравнение с 2015 година. Агенцията отбелязва, че всички от първите 8 месеца от миналата година са били с рекордни температури.

С използването на независими методи НАСА е установила, че средната температура по света през 2016 година е 0,99 градуса по Целзий по-висока в сравнение със средата на XX век (НАСА и NOAA използват различна методология и са изследвали различен базов период).
Рекордно високи температури са регистрирани в Далечния изток, Аляска, Западна Канада, части от Източен САЩ, Централна Америка, северната част на Южна Америка, части от Австралия, Сибир и Южна Азия.

Отчетени са температурни рекорди като 42,7 градуса по Целзий в Претория, ЮАР, през януари, 44,6 градуса в Тайланд на 28 април, 51 градуса в Индия през май и 54 градуса в Кувейт през юли.
Учените и световни лидери са обезпокоени от дългосрочната тенденция към покачване на температурата на планетата.

НАСА пояснява, че средната температура се е увеличила с около 1,1 градуса по Целзий от края на XIX век – учените посочват увеличението на въглеродния двуокис и други емисии в атмосферата, породени от човешката дейност.

И трите агенции алармират, че през това столетие са регистрирани рекордно високи температури в 16 от 17 години.
Учените подчертават, че подобно затопляне на планетата е регистрирано преди около 115 000 години и на Земята не е имало толкова високи нива на въглероден двуокис в атмосферата от 4 милиона години.

Природният феномен “Ел Ниньо”, който е допринесъл за “шокиращото” увеличение на температурата в началото на 2016 година, сега не оказва такъв ефект, но въглеродните емисии са основният фактор и ще продължат да оказват влияние за покачването на температурата. Учените очакват 2017 година да бъде още една изключително гореща година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *