• Варна
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 61%
  Вятър: 7m/s SE
  Лекари във Варна извадиха 15-килограмов тумор от гърдите на млад мъж
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  bolnica

  Огромен тумор от гърдите на млад мъж извадиха лекари във Варна. Мултидисциплинарен екип от гръдни хирурзи начело с проф. д-р Радослав Радев и кардиохирурзи с ръководител доц. д-р Пламен Панайотов отстраниха 15-килограмово образувание от гръдната кухина на 39-годишен мъж в УМБАЛ “Св. Марина”. Сложната операция е продължила повече от 6 часа.

  Пациентът постъпва в университетската болница в клиниката по ендокринология заради изключително ниски стойности на кръвната захар и влошено общо състояние, но специалистите установяват, че той има излив в дясната гръдна половина и огромна туморна формация. Лекарите от Клиниката по гръдна хирургия извършват множество изследвания, при които установяват, че става въпрос за огромен тумор в напреднал стадий, разположен в дясната гръдна половина. Модерната медицинска апаратура, с която разполага болницата, дава възможност да се констатира пълна компресия на бял дроб, горна и долна празна вена, частична на дясна камера и дясно предсърдие и ангажиране на перикард, гръдна стена и диафрагма. Мултидисциплинарният лекарски екип подготвя пациента за оперативно лечение с медикаменти, като предоперативно се извършва емболизация на хранещите кръвоносни съдове на тумора. С тази минимално инвазивна нехирургична процедура се постига намаляне на кръвоснабдяването на тумора.

  Поради големината на тумора, засягането на перикарда, ангажирането и компресирането на сърцето и други големи венозни съдове, интервенцията се извършва, като се изключва работата на сърцето, чиято функция е заместена с машина – „Сърце-бял дроб“.

  Лекарите в УМБАЛ „Св. Марина“ споделят, че в медицинската практика такъв вид образувания се срещат изключително рядко. Освен големите размери, туморът е имал силно развита кръвоносна система, а кръвоносните съдове са били с размер около 3 см в диаметър всеки.

  В момента пациентът се възстановява след сложната интервенция, а жизнените му показатели постепенно се подобряват.

  1 коментар

  1. Стефан Коев

   “кръвоносни съдовете са били с размер около 3 см. в диаметър всеки- ВИЕ МАЛОУМНИ ЛИ СТЕ :))))))))

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg