Varna
24°
ниска облачност
Влажност: 47%
Вятър: 6m/s ESE
2 литра вода дневно помагат да борим вирусите през зимата
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

splashing-165192_960_720

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, близо 1200 души на ден са повалени от грип и остри респираторни заболявания у нас. Според статистиката най-застрашено е населението в активна работоспособна възраст между 30 и 64 години. Прогнозите на специалистите са грипната вълна да достигне своя пик в края на месец януари тази година.

От съществено значение за превенцията на грипа е поддържането на устойчива имунна защита. Един от съществените фактори за нейното наличие е нивото на хидратация на организма.

„Имунната система изключително се повлиява от водния прием. Нужни са ни поне 2 литра вода дневно, независимо от студеното време”, коментира д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене.

„Повечето хора обаче не приемат достатъчно течности, особено през зимата. Водата поддържа клетъчния имунитет, затова трябва да организираме деня си така, че да не забравяме за правилната хидратация. Може например да оставим бутилка на бюрото си, за да ни подсеща, че не сме пили достатъчно през деня или да си правим кратки почивки за по чаша вода”, допълни тя.

Според изследване на Мичиганския университет (САЩ) 1/3 от хората в активна възраст не са достатъчно хидратирани, а дехидратацията е съпътстващ фактор в генезата на множество заболявания, освен грипа и вирусите. Систематичният недостатъчен прием на вода може да доведе до камъни в бъбреците, затегнат стомах и черва, гастрит, забавен метаболизъм, нарушена обмяна на веществата, мускулни крампи, по-силни предменструални болки.

Един от най-верните индикатори, показващ недостига на течности, е урината. При дефицит на течности тя става тъмна и с остра миризма.

Водата е и един от най-евтините и най-ефикасни начини да си гарантираме по-бавно стареене. Консумацията на 1.5 – 2 литра вода дневно не само изчиства токсините от организма, но и ни кара да се чувстваме живи, млади и сияйни.

Храненето в условия на стрес и замърсена градска среда задължително включва и засилена хидратация, за да се стимулира дрениращата функция на бъбреците и да се извеждат от организма водноразтворимите вредни вещества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *