Varna
25°
ясно небе
Влажност: 50%
Вятър: 3m/s WSW
Въздухът в Девня – опасно запрашен 13 пъти в последните три месеца
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Девня

13 превишения на праговите нива за фини прахови частици (ФПЧ) са измерени в Девня през последните 3 месеца от автоматичната станция за мониторинг на въздуха, която се намира в двора на градската поликлиника в квартал „Река Девня“.

Това показва справка в сайта на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), от която е видно, че превишенията на ФПЧ във въздуха на Девня нерядко са били три пъти над допустимите нива, а на 20.12.2016 – и малко повече.

Последното наднормено запрашаване в индустриалния град е измерено на 14 януари, събота, когато датчиците са отчели 1.49 µg/m3 (микрограма на кубически метър въздух) при пределно допустима концентрация 50 µg/m3 за денонощие. Превишения на ФПЧ автоматичната станция е регистрирала и в почивните дни по Коледа – 24, 25 и 26 декември, което означава, че в три последователни дни девненци са дишали въздух, чиято запрашеност е надвишавала двукратно праговите за България нива.

Поради технически проблем от измервателната станция в Девня не са постъпили данни за качеството на въздуха за 22 януари. През отчетния 3-месечен период на територията на общината не са регистрирани друг тип замърсители в приземния атмосферен слой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *