• Varna
  10°
  тъмни облаци
  Влажност: 81%
  Вятър: 4m/s ENE
  Подлезът на “Почивка” е пълен с вода, бул. “Левски” е затворен (видео)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Река тече покрай Паметника на българо-съветската дружба

  Вода на талази се изсипва откъм паметника на “Почивка” върху бул. “Левски”, алармираха читатели на varnautre.bg. Бул. “Левски” е затворен – платната му са залети от кал. Подлезът под бул. “Княз Борис I” е пълен с вода, която вече прелива към съседните пътни артерии.

  n2

  Причината за наводнението е голяма авария на водопровода за „Златни пясъци“, която е станал днес малко преди обед. Към момента няма подавани сигнали за наводнени помещения или пострадали хора в къщите и кооперациите около Паметника.

  n1

  Екипи на ВиК вече работят на мястото на аварията. До остраняването й е спряно водоподаването по тръбата. Очаква се до 15 часа без вода да е кв.”Христо Ботев” в района между бул.”Владислав Варненчик”, ул.”Беласица”, ул.”Тодор Влайков” и ул.”Княз Черкаски”. До 18 часа на сухо ще са във високата част на ква. “Виница”.

  Затварянето на движението към подлеза предотврати по-сериозни инциденти като този отпреди 4 години, когато пробив в същия водопровод превърна в езеро района около„Пикадили парк“ за броени минути. Водният ад тогава едва не се превърна във фатален за 20-ина души – пътници и екипаж, в градски автобус, пътуващ към курортен комплекс „Св. Константин и Елена“.

  наводнение
  СНИМКА: Архив

  17-те пътници и екипажът бяха изведени невредими от потопения автобус. Той беше застигнат от ударна водна вълна в подлеза, докато изпълняваше редовен курс по линия 31 А в посока курорта „Св. Константин и Елена”. Мощната водна струя ударила автобуса отзад и го угасила в подлеза.

  От „ВиК“ тогава обявиха, че е аварирал транзитен водопровод с диаметър 1000 мм. Пробивът отново беше в района зад паметника на Българо-съветската дружба. Скъсалата се тогава тръба е полагана от „Станилов” ЕООД – София през 2007-а години по държавна програма и към момента на аварията беше все още гаранционен.

  От „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД заплашиха да си търсят парите за ремонта от изпълнителя, а също и че ще бъде подаден сигнал до компетентните органи за разследване за злоумишлени действия при последните случаи на големи аварии, случили се основно в един и същ район за кратък период от време, част от които при липса на обективни обстоятелства.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *