• Варна
  1°
  ясно небе
  Влажност: 68%
  До 30 септември можем да коригираме годишната си данъчна декларация
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  40% от подадените декларации за облагане доходите на физическите лица в НАП Варна са по електронен път

  1 090 варненци са декларирали доходите си от началото на данъчната кампания, съобщават от ТД на НАП. 435 от тях са подали годишните си декларации по електронен път, като 253 са декларирали с персонален идентификационен код /ПИК/. Първият клиент, подал своята декларация в офис Варна е на 21 години, за първа година подава декларация – доходи от други източници ( 50 лв.) и няма данък за довнасяне.

  Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица за 2016 г. са публикувани на сайта на НАП – www.nap.bg. Годишната данъчна декларация може да се получи и на място в салона за обслужване на клиенти на НАП Варна. Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден).

  Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.

  От тази година гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването й и в двата случая е до 30 септември на текущата година. Досега физическите лица имаха възможност да подават корекции до изтичането на срока за подаване на декларациите за доходите – 30 април.

  Въвежда се и ново данъчно облекчение за безкасови плащания – то е в размер на 1% от дължимия за годината данък върху общата годишна данъчна основа, но не повече от 500 лева. Условието е 100% от паричните доходи да са получени по банков път и извършените безкасови плащания от лицето да са в размер на 80 или над 80% от доходите, подлежащи на облагане с данък върху годишната данъчна основа. Това облекчение ще се ползва с подаване на данъчната декларация през 2018 г.

  От НАП Варна напомнят, че физическите лица могат да декларират доходите си и чрез декларация с баркод, която може да се изтегли от интернет страницата на Агенцията – www.nap.bg. Подаването на декларация с баркод гарантира, че няма да се допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично.

  От НАП Варна съобщават още, че от първи януари тази година се въвежда нов размер на минималния осигурителен доход – 460 лева, което променя и задължителната месечна здравна вноска за безработните. Тя става 18,40 лева. От приходното ведомство апелират да не се пропуска плащането на здравни вноски, тъй като възстановяването на здравния статус се извършва след заплащането на дължимите вноски за пет години назад.

  Общият брой на подадените декларации от корпоративни клиенти в НАП Варна от началото на годината е 3 743 бр. 2 959 от тях са подадени по електронен път, което представлява над 79 % от общо подадените декларации.

  Формулярите за облагане с корпоративни данъци за 2016 г. също са качени на интернет страницата на Агенцията. Срокът за фирмените декларации е 31 март 2017 г., като ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията – 31 март 2017 г.

  Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg