Varna
15°
ясно небе
Влажност: 67%
Вятър: 2m/s NE
Пак опасност от отровен теч в “Полимери”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Трихлоретанът в ръждясали цистерни отново създаде опасна ситуация

Нова опасност от разлив на трихлоретан има в девненския завод “Полимери”. За това алармира в ефира на Дарик областният управител Стоян Пасев. В една от цистерните, в които се съхранява опасният химикал, е попаднала вода, която е замръзнала при минусовите температури. Това създава опасност от пропукване на ръждясалата цистерна и изтичане на трихлоретана. Общото количество на опасния химикал, който неправомерно се съхранява във фалиралия завод, е 2640 тона.

Полимери 2

Десетки години „Полимери” произвежда белина, сода каустик, хлор и други и важни, но опасни химикали. Трихлоетанът е отпаден продукт и се изнася за обезвреждане в Румъния до 2005 г. В Девня обаче го съхраняват в цистерна.

Химикалът е опасен, защото, когато се възпламени, от него се образува силно токсичният газ фосген, използван през двете световни войни като бойно отровно вещество.

Изтичане на трихлоретан в „Полимери“ имаше в края на юни 2013 година. Заради неправилно съхранение на опасния химикал в амортизирана 40-годишна цистерна, в началото на януари 2014 година в Девня бе обявено частично бедствено положение. През ноември същата година екип от експерти започна изготвянето на спешен план за обезопасяване на резервоарите, като отровното вещество трябваше да се прехвърли в съседен съд. Кардиналното решение на проблема обаче е опасният химикал да се унищожи. Тъй като собственикът на химическото предприятие го е обявил в несъстоятелност, процедурата трябва да бъде платена от държавата.

Днес стана ясно, че консорциумът „Ви Пи Инд-Еко” е класиран на първо място от петте участници в обществената поръчка за транспортиране и обезвреждане на трихлоретана. Нейната стойност е 12 милиона лева без ДДС. След като мине 14-дневният срок за обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията, областният управител ще внесе предложение до Министерски съвет за отпускане на парите. Опасното вещество ще бъде транспортирано с влак до завод във Франция, където ще бъде обезвредено. Срокът за изпълнение е 10 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *