• Varna
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 87%
  Вятър: 7m/s NE
  Швейцарско село си измисли собствена валута, за да подпомага ски туризма
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

   

  Швейцарското селце Ле Дяблере (Les Diablerets) въведе собствена валута, наречена “изенау”, с която се надява да затвърди позициите си на ски курорт на туристическия пазар, пише swissinfo.ch.

  Локалните валути не са забранени от местното законодателство, се уточнява в публикацията.

  Монетата “изенау” е изработена от бял и жълт метал. На лицевата й страна е изобразена кабинка на лифт, а от обратната – свирещ на флейта “дяблотен” – митично същество – покровител на селището.

  Валутата е пусната в обращение в началото на декември, един изенау е равен по стойност на 10 франка и досега са отсечени 50 хил. бройки. Името на паричната единица съвпада с това на местен курорт.

  Инициативата е на Фонда за защита на интересите на Изенау. Целта на проекта е да се наберат средства за подмяна на остарелия лифт, монтиран още през 1953 г. Местното население наброява 1400 души, но през активния сезон нараства до 10 хил.

  Жители на Ле Дяблере разказват, че туристите предпочитат да плащат в национална валута в местните магазини и заведения, а когато получат ресто в изенау, си ги запазват за спомен

  Фондът се надява да осигури на селището и по-широка международна известност. То се намира на южния склон на планински масив със същото име на границата на кантоните Вале и Во. Пистите са подходящи за начинаещи скиори и за семейства с деца. През лятото в района се развива велотуризмът.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *