• Varna
  -0°
  ясно небе
  Влажност: 100%
  Вятър: 1m/s NNW
  Британският парламент гласува закон за Брекзит
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

   

  Днес британските депутати ще гласуват законопроект, който ще даде правомощия на премиера Тереза Мей да започне преговори за Брекзит, съобщава “Франс прес”.

  Осведомителната агенция коментира, че вотът е голяма крачка към излизането на Великобритания от ЕС.

  Седем месеца след историческия референдум Камарата на представителите се очаква да даде “зелена светлина” на Мей да задейства Член 50 от Лисабонския договор на ЕС.

  След това законопроектът трябва да бъде прокаран през Камарата на лордовете, където може да има по-голяма съпротива, тъй като членовете са по-склонни да не се съобразят с мнозинството британци, гласували за Брекзит.

  Ако, както се очаква, законопроектът бъде прокаран в Камарата на представителите тази вечер, Мей значително ще се доближи до целта си да започне преговорите с ЕС в края на март.

  След натиск от депутати вчера правителството беше принудено да приеме парламентът да гласува окончателното споразумение за Брекзит преди да бъде подписано. Отстъпката на “Даунинг стрийт” донякъде ще удовлетвори проевропейските депутати в Консервативната партия, тъй като те заплашиха да подкрепят поправки на опозицията.

  Но министрите предупредиха, че ако депутатите отхвърлят финалното споразумение, няма да има алтернатива за връщане на масата за преговори, а напускане на ЕС без споразумение.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *