• Варна
  -3°
  ясно небе
  Влажност: 79%
  Вятър: 2m/s WSW
  В “Галата” се вдигнаха срещу Енерго-Про, оттам пък – “сами сте виновни”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  ©Pixabay
  ©Pixabay

   

  Чести токови удари тероризират жители на варненския квартал “Галата”. Местните жители се оплакват, че освен неудобство, непрекъснатите аварии им причиняват и материални щети. Потърпевшите са изпратили жалба до всички отговорни институции и очакват най-после проблемът им да бъде решен. Имат готовност и да заведат дело срещу енергоразпределителното дружество, съобщи БНТ.

  В квартал „Галата“ живеят малко над 2000 души. За съжаление, за тях честото спиране на тока е част от всекидневието.

  Пламен Йорданов: “Не е минавала седмица, без да се получи нещо такова, като удари – кратковременни”.

  Радослав Дамянов: “Понякога, като се започне в продължение на час-два, е пускане-спиране и реално просто нищо не можеш да свършиш”.

  При честите спирания и пускания на тока, много от абонатите търпят щети заради изгаряне на бяла техника и други електроуреди.

  Ваня Костова: “Телевизор, два телевизора впрочем, един хладилник и крушките ми гърмят, като бомбички”.

  Петър Петров, управител на хотел: “Перални на няколко пъти, хладилници, фризери. Лятото един фризер да изгори, пълен със стока, разваля се.

  От електроразпределителното дружество отказаха да застанат пред камерата на нашия екип. На въпросите си получихме писмен отговор. В него се заявява, че прекъсванията и смущенията в мрежата се дължат на недобрата поддръжка на съоръжения, които са собственост на трети страни.

  ОТГОВОР НА ЕНЕРГО-ПРО: Голяма част от електрическите съоръжения в района на кв. „Галата“ и местностите „Ракитника“ и „Прибой“ не са собственост на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД – в някои части на района до 80% от тях принадлежат на трети страни. Поддръжката на тези съоръженията в добро техническо и експлоатационно състояние е задължение на техните собственици. Те обаче невинаги полагат грижи за обслужването им и невинаги спазват предписанията, които издава електроразпределителната компания. В резултат на недобрата поддръжка тези съоръжения предизвикват прекъсвания и смущения по мрежата.

  Жителите на квартала обмислят варианта да пренесат битката с енергодружеството в съда. Започнали са подписка, в която участват над 900 души и продължават да се присъединяват още.

  Към видео репортажа на БНТ »

  1 коментар

  1. Peev

   1.Защо тогава цената е за нормален ток? 2.Защо тогава ЕНЕРГО – PRO не ни заплаща за ползването на чужди линии и съоръжения?3.Защо цените за пренос и доставка не са еднакви с тези на останалите?4.Доставчика е задължен да подава качествен ток.За нанесени увреждания и щети доставчика се санкционира още повече, че този проблем е от много години и те го знаят но нямат желание да го решат.Проблема не е само за случаите когато собствеността е на трета страна.Същинският проблем не е чуждата собственост а стремежа за по-голяма печалба.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *