Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Тайните общественици и дървеното желязо на живите мъртви
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

obshtina-varna-ot-visoko

В община Варна още от времето на бившия кмет Кирил Йорданов съществуват ОБЩЕСТВЕНИ съвети в помощ на кметската администрация. По култура, по градоустройство, за младежки дейности, за спорт, за туризъм… По принцип информацията за заседанията им – ден, час, дневен ред, никога не е била публична, но през годините се е случвало журналисти да попаднат на някое от тях. Сега, оказва се, подобни прецеденти вече не се допускат: днес бях помолена да напусна заседание на Обществения съвет по култура. Обяснението: “нямаме практика да каним журналисти”. Преди няколко месеца същото ми се случи на заседание на Обществения съвет по градоустройство.

Опитах да открия правилника на всеки един от въпросните съвети. Не успях – само спорадични наредби за създаването им, в които именно се споменава съществуването на мистериозния правилник. Варненските Обществени съвети обаче напоително са представени в регистъра на Сдружението за партньорство и подкрепа на гражданската активност Болкан Асист. Според публикуваната информация Общественият съвет по култура, например, е създаден “по инициятивата на група граждани, с учредително събрание и само с учредителен портокол”. Дейността на съвета е регламентирана с “Правилник за организацията и дейността, приет от учредителното събрание, и от ОбС”… Едни инициативни граждани решават едни тайни неща за една култура. Варненската….

В същото време в Проучване на обществените съвети в България на Фондация за прозрачни регламенти четем: “Преобладава обаче мнението, че макар и да имат голяма публичност в общината, интересът и участието от страна на гражданите в дейността на съветите са ограничени. Само 20% от анкетираните застават зад позицията, че гражданите активно участват в предложенията, обсъждането и приемането на решения”. Ограничена е, факт, но не защото гражданите не ги е грижа, а защото, оказва се, Обществените съвети са закрити и дейността им е пазена в тайна. Какво и как се решава не е тема и за общинския пресцентър във Варна.

Пак в същото проучване четем: “В заседанията на обществените съвети в Мюнхен могат да участват и гласуват всички граждани, които живеят там и имат право да гласуват на изборите за градски/общински съвет. Те получават на входа на заседателната зала карта за гласуване срещу представяне на личен / задграничен паспорт. При влизане, както и при започване на заседанието, в залата се раздават списъци (формуляри) за вземане на думата, след което отново се събират, в които желаещите да направят заявление, предложение, да отправят молба или запитване.

Обществените съвети в Мюнхен гласуват открито/явно (чрез показване на карта за гласуване) с обикновено мнозинство на гласуващите. Решенията не са непосредствени общоприети, а по-скоро се касае за препоръки към Градския съвет, съответно компетентната районна комисия. Предложенията се разглеждат от Градския съвет или районната комисия в срок от три месеца”.

След протестите през зимата на 2013-а недовлните варненци си извоюваха правото на активно участие в комисиите и пленарните заседания на Общинския съвет. Не се сетиха, обаче, да поискат същото за уж гражданските Обществени съвети. Най-вероятно защото никога не са чували за съществуването им.

Иван-Моканов---Паметник!

 

Обсъждането на този бъдещ паметник беше първата точка от днешния “таен” дневен ред на Обществения съвет по култура.

2 коментара

  1. Инджето

    Лъжете. Общественият съвет по култура днес нямаше заседание. Нито вчера, нито утре. С лъжлива информация и евтини проповеди против реда в общината не се печели доверие. Нито добро име.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *