Varna
14°
ясно небе
Влажност: 82%
Вятър: 2m/s W
Финландия ще бъде първата страна, която премахва всички учебни предмети
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
school6
Снимка: finland.fi

 

Образователната система на Финландия се смята за една от най-добрите в света. Тя влиза в десетката на най-престижните.

Финландските власти обаче не почиват на лаврите си и са решили да извършат истинска революция в училищната система. Предвижда се премахването на учебните предмети: вече няма да има уроци по физика, математика, литература, история и география.

Марио Килонен – мениджър по образованието в Хелзинки, обяснява промените така:

“Има училища, в които се преподава по старомодния метод онова, което беше добро в началото на двадесети век. Но в наши дни потребностите се промениха и ние трябва да създадем нещо пригодно за ХХI век”.

Вместо отделните предмети учениците ще изучават събитията и явленията в междудисциплинарен формат. Например, Втората световна война ще се разглежда от гледна точка на историята, географията и математиката. А при изучаването на курса “Работата в кафене” учениците ще получават комплексни знания по английски език, икономика и комуникативни навици.

Тази система се въвежда за учениците от горния курс, след 16 години. Ученикът сам трябва да избере коя тема или явление ще изучава, предвид необходимостта от тях за бъдещия му живот. По този начин младите хора не трябва да усвояват пълния курс по физика или химия и да си задават вечните въпроси: “Това необходимо ли ми е?” или “За какво изучавам всичко това?”.

Променя се и традиционният формат на общуването между учител и ученик. Не е задължително учениците да седят на чиновете и с тревога да очакват кога ще ги извикат пред дъската. Вместо това ще има съвместна работа в малки групи и обсъждане на проблемите.

Финландската образователна система поощрява колективната работа, а промяната ще засегне и преподавателите. Реформата ще наложи по-голямо взаимодействие между учителите. Около 70 процента от педагозите в Хелзинки вече са преминали подготовка по новата система. Пълното въвеждане на реформата се предвижда да се извърши около 2020 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *