• Varna
  1°
  ясно небе
  Влажност: 74%
  Вятър: 2m/s N
  Клише, но светът става по-добър!
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Обичам България – това е моята страна, и моят свят. Вярвам в този модел!


  Заглавието на този материал е на 20-годишната варненка Йоана Димова. Как е стигнала до него, тя обяснява в един трогателен пост във Фейсбук:

  “Няма как да подмина този случай и да не го споделя публично. Просто защото е най-чистата форма на човещина и доброта, която съществува – без да правя статистики дали е рядкост или не в “държавата ни”. Вероятно с този пост някои хора биха си обяснили защо все още вярвам толкова много в бъдещето и в доброто и изглеждам понякога като наивница с “розови очила”.

  Вчера беше много скапан ден, една циганка ме заговори, помоли ме да мине преди мен на касата в една банка, на мен ми беше зле, бързах много, а имаше опашка. Показах й как се тегли билетче за реда и се съгласих все пак да мине преди мен. Както и да е, влязох в колата без портмоне. Откраднаха ми го. С всички банкови карти вътре, документи – знаете как е + 4 лева 😀 и разни спомени, които пазя от дете ;/

  Много зле се почувствах. Чувството да бъдеш ограбен със сигурност не е от най-приятните. Махнах с ръка и се примирих с часовете, които ще прекарам в любимото ми занимание – да кисна по гишета за документи, жалби и т.н.

  16508417_10207187057509333_3277373266861999348_n

  Днес около 11 часа звънна на вратата една жена, пенсионерка, с много мил вид, на име Стояна. Вчера надвечер е намерила документите ми, хвърлени в една локва пред нейния вход. Събрала ги, след това грижливо е почистила и подсушила всяка една карта, сложила ги в пликче, взела карта на Варна и тръгнала пеш в непознатото да търси най-забутаната улица (моята) в града. Звънна с надеждата, че не съм тръгнала да си изкарвам нови документи, извини се за останалите неща, които просто са били “неспасяеми” и повтори няколко пъти, че в никакъв случай не го е направила срещу компенсация, почувства се неудобно. Очите й светеха като на всеки един добър човек.

  Няма да го забравя никога. Може да ти е отнемат всичко, но вярата и любовта към хората – никой не може да ти я вземе!

  Обичам България – това е моята страна, и моят свят. Вярвам в този модел! И още веднъж Благодаря на Стояна (която няма компютър и едва ли ще стигне до нея), но искам да стигне до вас. За да си припомним, че всяка една добра постъпка и усилие преборват поне 10 злини.

  Клише, но светът става по-добър!

  Да сте жива и здрава, Стояна!”

  Трудно може да бъде добавено нещо към това. Или може би още една случка, описана в коментар към горния пост:

  “Почти същото се беше случило преди около 2 години с портфейла на братовчедка ти.
  За щастие всичко си беше вътре.
  Човекът я беше търсил по стара служебна карта чак в Мола, където тя не работеше от сума време, и накрая чрез една от банките (заради банковата карта) намерил телефон да се обади, за да си го приберем.
  Всичко беше вътре, не пожела дори кафе да го почерпя – имал дъщеря на нейната възраст и знаел какво е.
  ИМА ГИ, добрите хора ги има!”

  И наистина последно:

  “Преди няколко години, внукът ми трябваше да пътува за чужбина на състезание. В деня преди тръгването майка му загуби личната му карта. Цял ден обикаля по улиците да я търси. Напразно. Късно вечерта се позвъни на вратата. Беше непознат млад мъж с дете на възраст 7-8 години. Момчето ми подаде личната карта. Поканих ги. Отказаха и докато успея да благодаря, се шмугнаха в асансьора. Чух бащата да обяснява на сина си как се постъпва в такава ситуация. Сигурна съм, че това момченце ще стане достоен човек. Добрите хора наистина ги има и ще ги има докато свят светува”.

  Добрите хора наистина ги има и ще ги има докато свят светува… Дано и днес съдбата ви срещне с някой от тях!

  1 коментар

  1. FOX

   Отиваш в най- близкото РПУ, оставяш ги там, държат те поне 1 час (толкова ме бавиха мен), описват всичко, подписваш се, броите парите (бяха към 80лв.), оставяш координати и оставяш органите на реда да си свършат работата, за която им се плаща.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *