Varna
14°
ясно небе
Влажност: 82%
Вятър: 2m/s NNE
Природният газ в България ще поскъпне с над 30%
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

“Булгаргаз” прогнозира нова цена от 1 април 2017

Държавният доставчик “Булгаргаз” прогнозира поскъпване на синьото гориво с 32.44 на сто от 1 април 2017 г., съобщиха от дружеството.

Резкият ръст на цената се налага заради определените от енергийния регулатор тарифи от 1 януари, които са по-ниски от тази, на които дружеството купува суровината от “Газпром”. Освен това за второто тримесечие руснаците предвижда повишаване на цената заради по-скъпия долар и по-високите котировки на петрола. Цената на природния газ се изчислява основно на международните котировки на нефта за определен период от време.

Според изчисленията на “Булгаргаз”, от 1 април цената на продавания от нея природен газ трябва да е 371.10 лв. за 1000 куб. м като в нея не се включват таксите за пренос, акциз и ДДС. Това е увеличение с 90.89 лв или 32.44 % спрямо прилаганата в момента тарифа.

В края на декември Комисията за енергийно и водно регулиране определи повишаване на цената на газа с 4.65 на сто, което бе значително под исканото от “Булгаргаз” поскъпване над 13 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *