• Варна
  4°
  ниска облачност
  Влажност: 80%
  Вятър: 3m/s WNW
  Режат часовете за Ататюрк и Дарвин в турските училища
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Някои от промените изглеждат безобидни: заедно с Айнщайн и Нютон децата ще изучават и известни турски и мюсюлмански учени

  На фона на плана за увеличаването на властта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, правителство на Турция се опитва да формира бъдещето на страната и извън залите на парламента, пише вестник Politico.

  Миналият месец, след като парламентът най-накрая гласува за конституционните промени, които ще създадат президентска система, министерството на образованието публикува нов проект за учебен план за следващата година.

  Някои от промените изглеждат безобидни: заедно с Айнщайн и Нютон децата ще изучават и известни турски и мюсюлмански учени. Но светски настроените турци изразиха недоволство заради премахването на часовете за еволюцията и за бащите, основатели на държавата. Те обвиняват правителството в това, че налага своята консервативна-религиозна идеология в образованието.

  Профсъюзът на учителите “Егитим Сен”, който често критикува правителствената политика, е притеснен от новия проект.

  Според него той ще насърчи “религиозното и националистическо” мислене, като се постави акцент върху турското национално съзнание и сунитския ислям.

  Междувременно най-голямата опозиционна партия осъди случващото се като опит да се “изтрие” основателят на турската република Мустафа Кемал Ататюрк – Министерството на образованието иска да намали часовете за него и за неговия приемник Исмет Иньоню.

  От Министерството защитиха промените, посочвайки, че новата програма ще представи турската история “от перспективата на националното и моралното образование”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg