Varna
25°
ясно небе
Влажност: 50%
Вятър: 3m/s WSW
Заради обжалване опасният трихлоретан засега остава в Девня
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Има кандидат-купувач за терена на някогашния завод “Полимери”


Обжалване на процедурата за избор на фирма, която да премахне опасния трихлоретан от територията на община Девня, ще забави обезвреждането на цистерните поне с два месеца. Това прогнозира днес в ефира на радио Фокус новоизбраният областен управител Тодор Йотов.

Полимери 2Общото количество на опасния химикал, който неправомерно се съхранява във фалиралия завод, е 2640 тона. Десетки години „Полимери” произвежда белина, сода каустик, хлор и други и важни, но опасни химикали. Трихлоетанът е отпаден продукт и се изнася за обезвреждане в Румъния до 2005 г. В Девня обаче го съхраняват в ръждясали цистерни. Химикалът е опасен, защото, когато се възпламени, от него се образува силно токсичният газ фосген, използван през двете световни войни като бойно отровно вещество.

“Ако трябва ще спя в министерските кабинети, но ще ликвидираме тази бомба, която цъка в сърцето на областта на 30 км от Варна в складовете на бившия девненски завод „Полимери”, заяви Тодор Йотов. Обществената поръчка за транспортиране на цистерните с трихлоретан беше спечелена преди 10 дни от консорциума „Ви Пи Инд-Еко” с оферта от 12 млн. лв. без ДДС. Обжалването на резултатите обаче отлагат спасителната операция за неопределено време.

Български инвеститор проявява интерес за закупуване на терена на фалиралия завод „Полимери” в Девня, заяви пък кметът на Девня Свилен Шитов в ефира на Дарик радио. Бившето предприятие на Николай Банев е разположено върху повече от 1000 дка и в момента се водят преговори между синдика на дружеството и евентуалния купувач. Свилен Шитов изрази надежда, че ще се стигне до сделка и с постъпленията от нея ще бъдат разплатени стари задължения в размер на почти 1 млн. лв. на „Полимери” към общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *