• Варна
  7°
  ясно небе
  Влажност: 49%
  Върховният съд отменил 3-процентния данък заради недостатъчно медийно отразяване
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Събираният през 2016-а налог обаче няма да се връща

  Недостатъчно и непълно медийно отразяване в най-общи линии е причината за това и Върховният административен съд да постанови отмяна на увеличения данък за придобиване на имоти на територията на Варна. Това става ясно от публикуваното решение на ВАС.

  На 28 декември 2015-а Общинският съвет реши налогът да бъде увеличен от 2,6 на максимално допустимите по закон 3 процента. Решението беше обжалвано от варненеца Христо Иванов. Година по-късно Варненският административен съд определи увеличението като неправомерно и го отмени. Окончателно налогът се връща към стария си размер от 26 януари 2016-а – датата на решението на Върховния административен съд, което не подлежи на обжалване.

  Според магистратите общинската администрация и Общинският съвет не са спазили процедурата за приемане на увеличението. Предложението е внесено в срок, но не е било надлежно съобщено на варненци, които да имат 14 дни за запознаване с него. Според Върховния административен съд в местни медии навреме е публикувано съобщение за предстоящото пленарно заседание на Общинския съвет със съответната точка в дневния му ред. В публикациите обаче липсва подробна мотивация за исканото увеличение. Предложението, според съда, липсва на официалната страница на общината.

  Предложението на вносителя Светослав Иванов с мотивите към него, както и протоколът от заседанието на ресорната комисия “Финанси и бюджет”, на която то е било гласувано, са били публикувани навреме на страницата на общината, показа проверка на varnautre.bg. Няколко седмици след това обаче, след окончателното приемане на поправката в Наредбата за местните данъци и такси, те са били изтрити и заменени с протокол от сесията с официалното гласуване. Така исканите от съда мотиви се оказват публично невидими към момента на делото.

  Според вносителя целта на допълнителните 0,4% са осигуряване на още средства за общинските програми в областта на здравеопазването, образованието, социалните грижи, инженерната инфраструктура, както и за програми за промяна на градската среда, възраждане на емблематични сгради и културни паметници и др. Очакванията бяха, че в общинската хазна от увеличението ще влязат допълнително 2,7 млн. лева. Налогът е еднократен и засяга само сделки за имущество по възмезден начин и участници в прехвърлителни сделки.

  След решението на Върховния съд рез 2017-а данъкът за придобиване на имущество във Варна остава 2,6%. Адвокат-довереникът на Общинския съвет Дияна Стефанова обясни, че отмяната на решението влиза в сила веднага, но няма обратно действие. В същото време подадената от гражданина Христо Иванов жалба, по която са образувани делата, не спира действието на приетото решение за увеличението. Тоест събираният през цялата 2016-а данък от 3% е бил законен и нищо няма да бъде връщано на потърпевшите от увеличението собственици. Ново предложение за увеличение Общинският съвет може да гласува едва през декември – за 2018-а година.

  1 коментар

  1. ангел

   Аз съм един то потърпевщите. Интересното, е че сделката пред нотариуса бе извършена на 26.01.2017 г. т.е. в деня когато ВАС постанови своето решение и потвърди решението на АС Варна за отмяна на 3% данък. Но парите бяха прибрани. Т. к. решението е в сила от 26.01.2017, случаят е в хипотезата на “незаконно надвзет данък”. Подадох иск (по образец на НАП) за възстановяване /прихващане на надвзетия данък , на който получих Акт за отказ за възстановяване от Дирекция местни данъци към общината.Обжалвах акта , но не получих никакъв отговор. Сега ми остава административния съд …. но съм много скептичен , очевидно наглостта на общинската администрация е безгранична.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg