• Варна
  12°
  тъмни облаци
  Влажност: 50%
  Вятър: 5m/s WSW
  И българските специалисти с Европейска професионална карта
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  European-Professional-Card

  И в България ще издават Европейска професионална карта по електронен път, както в другите европейски страни. Това предвижда наредба, приета от Министерския съвет, съобщиха от правителството след днешното заседание на служебния кабинет “Герджиков”.

  Европейската професионална карта е електронно удостоверение за доказване на призната професионална квалификация.

  Тя дава гаранции, че специалистът отговаря на всички необходими условия да предоставя услуги в приемащата държава-членка. Професиите, които отговарят на условията за издаване на европейска професионална карта са: медицински сестри с общ профил, фармацевти (с базово образование), физиотерапевти, планински водачи и агенти по недвижими имоти.

  В Наредбата за условията и реда за издаване на европейската професионална карта се определят правилата за подаване на заявления, необходимите документи за издаването на професионалните карти, за получаването им от компетентните органи чрез Информационната система за вътрешния пазар, както и таксите, които се заплащат за обработване на заявленията.

  С нормативния документ се цели да се осигури непрекъснат работен процес в Информационната система за вътрешния пазар и своевременно обработване на заявленията. Досега съществуващите затруднения при процедурите за признаване на професионални квалификации, включително и от административен характер, ще бъдат преодолени. Ще се редуцират разходите по процедурата, както и времето, необходимо за обработка на заявленията.

  Национален координатор по взаимното признаване на професионалните квалификации е Министерството на образованието и науката (МОН), поясниха от правителството.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg