Varna
7°
ясно небе
Влажност: 75%
Лози срещу преспите край магистралата предлага карнобатският кмет
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

768x432 (4)

Карнобатският кмет Георги Димитров предложи на държавата как да се справи със снежните блокади на автомагистрала “Тракия”, информираха от общината. Предложението на кмета е отправено към областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков като представител на държавата.

Градоначалникът призова Министерството на земеделието и Пътната агенция да разрешат на местните предприемачи земеделци, лозари и градинари да засеят трайни насаждения върху 500-метровата ивица земя по протежение на пътното съоръжение. За целта държавата трябва да даде специален статут на тези терени, а новите им стопани да получават субсидии чрез европейските фондове.

Бъдещите лозови масиви и овошките върху оголените в момента терени, ще създадат естествен защитен пояс, който ще спира бурните ветрове през зимата, смята кметът. Именно празната площ помага на преспите да затрупват пътното платно и прекъсват връзката на стотици населени места от Бургаска област с останалата част на страната.

Кметът мотивира предложението си с финансовата стойност на своята идея – държавата ще избегне влизането в тежки отчуждителни процедури и ще има нулев финансов ангажимент. Изграждането и поддържането на този нов залесителен пояс ще бъде отговорност на земеделците. Ще се осигури нов поминък на земеделците и ще има нови работни места, както и по-висока рента за собствениците на земите.

“Така ще спрем да наричаме автомагистрала “Тракия” лятната магистрала и освен, че ще решим един стар инфраструктурен проблем, ще дадем още една възможност на нашите трудолюбиви хора да работят”, коментира Георги Димитров.

Припомняме, в началото на тази година огромни преспи предизвикаха тежка верижна катастрофа край Карнобат. В снежната блокада попадна и кметът Георги Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *