Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Общината предупреди собственици да реставрират спешно стара варненска къща
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Сградата на “Драгоман” 20 се руши и е опасна за пешеходците

dragoman20
Къщата на “Драгоман” 20 – до Кукления театър

 

Указания за аварийно-временно укрепване е изпратил главният архитект на Варна до 9-имата собственици на сградата на ул. “Драгоман” 20. Комисия от служители на Общината и Инспектората за опазване на културното наследство установила, че покривът на къщата е пропаднал на места, а мазилката на втория етаж пада на големи парчета. Двуетажната сграда е недвижима културна ценност и, освен че е в лошо техническо състояние, по нея са правени нерегламентирани отклонения от оригиналния й вид: заради непостоянна поддръжка е заличена част от пластичната украса, оригиналната дограма е запазена само на два прозореца и е в лошо състояние – липсват дори стъкла, на другите прозорци има PVC, на 1-я етаж на сградата има магазини и техните витрини са заменили оригиналната дограма, поставени са неподходящи рекламни елементи.

Затова до 2 седмици собствениците трябва да поставят обезопасителна козирка над тротоара. В срок от 1 месец те трябва да са готови с конструктивното обследване на сградата, а до края на август да са приключили с реставрацията на фасадата. Неспазването на указанията и посочените срокове ще бъде санкционирано с глоба до 1000 лева, напомня главният архитект. Освен това след изтичането на 6-месечния срок за реставрация Общината ще предприеме действия според чл. 73 от Закона за културното наследство и ще назначи комисия, която ще установи нужните ремонтни работи, а кметът ще издаде заповед за принудителното им започване.

primorski 133
Сградата на “Приморски” 133

 

В края на юли пък изтича крайният срок за реставрация на фасадата на друга сграда от културното наследство на Варна – на бул. “Приморски ” 133. За нея също са издадени указания за аварийно укрепване. Собственикът, който според регистрите на общината е един, има 6-месечен, срок за да стегне къщата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *