Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
14 бебета проплакаха с общинското ин витро, на път са още 5
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

 

14 бебета, заченати чрез успешна ин витро процедура, финансирана от Община Варна, са родени от стартирането на програмата през 2014 година досега. Регистрирани са още пет бременности. Това стана ясно на среща на кмета Иван Портних с майки, подпомогнати от програмата, част от които дойдоха със своите бебета.

„Всяка година увеличаваме средствата в общинския бюджет в подкрепа на ин витро програмата. Благодаря на фондация „Искам бебе“, на д-р Милен Врабевски, който помогна тази програма да се развива, на всички, които стоят и работят за тази кауза“, заяви кметът. Той посочи, че от 2014 г. до 2016 г. са отпуснати общо 235 000 лв, а за тази година са заделени 170 000 лв.

„Репродуктивните проблеми на семействата в България са сериозни. Двойките, които се нуждаят от финансиране и инвитро процедури, са над 150 000 в страната“, посочи координаторът на програмата „Искам бебе“ за Варна – Валентина Иванова. Тя уточни, че със средства, събрани на благотворителен базар, фондацията е подпомогната на Лора Георгиева, която очаква бебе. Базарът ще се организира и тази година отново на 1-ви юни и всеки, който подкрепя каузата, може да се включи в него.

„В европейски мащаб една на пет жени страда от безплодие. Всяка европейска държава се стреми да направи такива фондове за подпомагане като в България, но в сравнение с тях, ние сме доста напред”, каза Калина Неделчева, международен координатор на фондацията „Искам бебе“.

Община Варна успешно провежда своята „Ин витро” програма, независимо от Национален фонд “Асистирана репродукция”. Всички двойки, които не отговарят на изискванията и критериите на Националния фонд, имат шанса и възможността да подадат документи към общинска програма. За отпускане на финансова помощ по програма „Ин витро” могат да кандидатстват семейства и лица, живеещи на семейни начала, които отговарят на следните условия: да са български граждани, имат постоянен адрес на територията на община Варна през последните 3 години; имат непрекъснати здравноосигурителни права и др. Повече информация може да бъде получена от експертите от общинската дирекция “Здравеопазване”.

Кметът Иван Портних и Валентина Иванова подариха пластика от стъкло на всяка майка и бебе, като символ на споделеното щастие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *