Varna
21°
ниска облачност
Влажност: 49%
Вятър: 8m/s SE
Животът ще продължава средно до 90 години, в България по-малко
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

старост

Средната продължителност на живот по света нараства. По данни на Германската статистическа служба, днес хората живеят двойно повече, отколкото преди 100 години. И ще се покачи до 90 години. Изследователски екип от Лондон пък анализирал данните от 35 индустриални държави. И резултатите ги изненадали – първенци по най-дълъг живот в света са хората в Южна Корея, където в бъдеще жените ще надхвърлят 90 годишна възраст, а мъжете ще живеят до 84 годишна възраст.

“Това се дължи на по-добрата превенция и лекуване на хроничните болести”, коментира един от организаторите на проучването, Василис Контис в разговор с ДВ. В допълнение той казва, че там народът много по-малко страда от наднормено тегло, има и по-малко пушачи.

Заради лошото икономическо състояние и войната в Сирия пък, данните от тав показват много тревожна тенденция – от началото на войната, очакваната продължителност на живота в тази страна е намаляла с 20 години.

България пък е на дъното на класацията, що се отнася до продължителността на живот. Макар, че се очаква в бъдеще жените да живеят до 79 години, а мъжете – до 74, темповете на покачване са бавни.

Според проучването, до 2030 година разликите в очакваната продължителност на живота между мъжете и жените в световен мащаб ще намаляват.

На дълголетие пък ще се радват още във Франция, Испания и Япония. Иначе – никой човек не е живял по-дълго от 122 години – възрастта достигната от французойката Жан Калман през 1997 г. Изследователите смятат, че това е така, защото има възрастова граница, отвъд която хората просто не могат да преминат по естествен път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *