Varna
21°
ниска облачност
Влажност: 49%
Вятър: 8m/s SE
Аромат на блини се понесе от Камчия
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

 

 

СОК-Камчия
Снимки: СОК Камчия

 

С мирис на блини, игри и изгаряне на зимата, пролетта в Камчия дойде. В едноименния Санаторно-оздравителният комплекс, обичаят Масленица отбеляза началото на пролетта и житейския кръговрат.

Масленицата съответства на Сирни Заговезни у нас. Това е древен славянски обичай, който е свързан с радостта от отминаването на зимата, с веселие и танци, с конни надбягвания и най-вече с даването на прошка. Характерно за него е, че през цялата седмица преди Великият пост се приготвят блини – палачинки с масло и сметана, с които семействата гощават своите близки и приятели. Това е един от най-големите празници в Русия и в останалите славянски страни, а шумните и весели празненства, ярките празнични дрехи и пълната трапеза символизират богатството на руската душа.

В „Камчия” Масленицата започна с театрално представление на руски език. Със забавни смешки и закачки героите разказаха зимни приказки и развеселиха с изпълнението на песни и танци, посветени на празничната седмица.

СОК Камчия
По-късно във „Вкусна изложба” взеха участие 20 от класовете на ЧСУ „Юрий Гагарин”, родители и преподаватели. Iв и IVа клас станаха победители в оспорвания конкурс между паралелките – за най-красиво подредена маса, за най-добро представяне на символите на празника – блините, и за най-гостоприемно посрещане.

Най-атрактивната част от празника бе изгарянето на сламеното чучело на зимата. Макар и красива, куклата изчезна в пламъците на огъня, а децата отпразнуваха идването на пролетта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *