Varna
21°
ясно небе
Влажност: 73%
Вятър: 3m/s E
Над 700 хиляди автомобила у нас се движат без “Гражданска”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Гражданска отговорност

Всяка пета кола на практика е извън закона

Без застраховка “Гражданска отговорност” е всяка пета кола у нас. Статистиката сочи, че от 3 492 064 регистрирани автомобила 737 211 се движат без задължителния стикер, съобщиха за “Монитор” от комисията за финансов надзор, позовавайки се на данни от Гаранционния фонд.

В средата на миналата година превозните средства без задължителната полица пък са били малко над 540 хил., което е с близо 200 хил. по-малко от броя на автомобилите, които в момента са на практика извън закона.

Тежката зима, която ни застигна в началото на тази година, пък свали 6 пъти обезщетенията, които изплаща ГФ, когато виновният за катастрофата е без застраховка “Гражданска отговорност” или изчезне от мястото на произшествието.

През първите два месеца на миналата година общо имуществените и неимуществените щети са били 225. Като за този период размерът на задълженията на фонда по тези щети е оценен на 820 хил. лв., а към момента от тях са изплатени едва 410 хил. лв. Причината е, че често потърпевшите обжалват сумата, която експертите определят да им бъде изплатена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *