Varna
28°
ясно небе
Влажност: 39%
Вятър: 4m/s N
Разработват мобилно приложение за Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

DSC_3709

Кметът Иван Портних говори с „Градски транспорт” за осигуряване на безплатни карти за пътуване за студентите от варненските университети

Мобилно приложение с актуална информация за Варна – за културно-исторически обекти, търговски центрове, развлечения, транспорт, със специални отстъпки за студенти и ученици ще бъде разработено. Т. нар. City Card се вписва отлично в идеята, че сме Европейска младежка столица и е инструмент, който ще даде възможност на младите хора активно да ползват различни видове бонуси, защо не и преференции за пътуване с градския транспорт. Това обяви кметът на Варна Иван Портних по време на среща със студенти и академичното ръководство на ВСУ „Черноризец Храбър”.

DSC_3716На събитието присъстваха Виктор Бузев, гл. архитект на Община Варна, Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности”, Мирчо Христов – изпълнителен директор на сдружение „Варна – ЕМС 2017″. Кирил Стоянов – председател на студентския съвет, връчи на кмета програмата със събития на университета и благодари за доброто сътрудничество със сдружението.

„Нашият информационен ден е посветен на титлата Европейска младежка столица, а ние имаме амбицията образованието да стане приоритет номер 1 за интелигентни специализации във Варна. Защото всеки интелигентен студент носи много повече добавена стойност за нашия град от един турист”, каза сподели проф. Ана Недялкова, президент на ВСУ.

Под мотото „Варна – привлекателна образователна дестинация”, бяха представени приоритетни проекти, в партньорство с Община Варна, като Студентска лаборатория „Варна – град за хората”, Институт за интегрирано управление на общините, Акселераторска програма в подкрепа на студентското предприемачество. „Акселераторът дава възможност, когато имаш златна идея за бизнес, да получиш възможност да я развиеш успешно – с подкрепа от експерти, с осигурени възможности за развитие на предприемачески умения, на знания за маркетинг, с организиране на срещи с инвеститори”, каза доц. Елеонора Танкова, декан на факултета по “Международна икономика и администрация”. Първи съвместни стъпки за създаване на такъв акселератор вече са предприети от Община Варна, ВСУ, ВВМУ, Медицинския университет, Икономическия университет и фондация Webit.

thumb7_DSC_3689Кметът Иван Портних приветства позицията на ръководството на ВСУ за превръщане на морската столица в привлекателен образователен център. „Това напълно се вписва в концепцията ни – Варна – град на знанието, по която активно работим. Съпричастни сме към всички младежки инициативи, които водят до устойчиво развитие. Можете да разчитате на нашата подкрепа”, каза кметът.

Той допълни, че се работи активно по направлението образование – кариера – по-високи доходи и припомни, че тази година са заложени рекордни средства за образование – над 104 млн. лв. Новите проекти – за сграда за библиотеката библиотека и за Черноморски международен младежки център като място за привличане на стартиращи компании на млади хора, бяха част от акцентите в изложението на кмета. Иван Портних подчерта, че Варна се развива възходящо и за това говори не само статистиката, според която през 2015 г. регионът е на първо място по преки чуждестранни инвестиции. Важни са и индиректните показатели – например големият интерес на нискотарифните авиокомпании, които само за 2 месеца откриха 9 нови целогодишни линии от Варна до различни точки в Европа, каза кметът.
Ще има ли повече спортни площадки и скейтпарк, както и има ли възможност за преференциално пътуване на студенти с градския транспорт, бяха част от въпросите, които младите хора зададоха на Иван Портних. „Предвидили сме между 5 и 7 млн. лв. за изграждане на около 80 комбинирани спортни площадки на територията на целия град, както и за 4 спортни комплекса. През март започва работата и по изграждане на баскетболни, футболни игрища и фитнес центрове в дворовете на 10 училища”, каза кметът. Той допълни, че очаква младежките организации да постигнат единодушие за локацията на скейтпарка, след което изпълнението ще започне.

Кметът пое ангажимент да проведе разговор с управата на общинската фирма „Градски транспорт” за осигуряване на безплатни карти за пътуване за студентите от варненските университети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *